Assalamualaikum semua,
Bertemu semula kita di hari jumaat yang indah, hari ini aku bersiaran dari pejabat ye. Tengah fikir nak kongsi buat resepi apa ye hari ini.
Oklah aku nak kongsi resepi paling mudah dan ringkas tapi sedap dan membuka selera. Acar nanas tapi kali ini tak guna cuka. Jangan gelak mesti ramai dah teror buat kan heheheh. Ada orang yang suka guna cuka dalam acar mentah mereka tapi ada juga yang mungkin tak berapa suka dengan cuka sebab masalah alahan mungkin. Dulu, aku kalau makan acar atau makanan bercuka perut senang buat hal.
Bahan-bahan:
1/2 biji nanas, potong kecil
1 batang lobak merah, potong memanjang
1 batang timun, potong memanjang (buang empulurnya)
1 biji bawang merah besar , potong dadu
5-7 biji cili api, potong kecil
2-3 biji limau kasturi, ambil airnya
sedikit garam
1 sudu gula
Cara sediakan:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar, dan gaul rata masukkan air limau akhir sekali. Simpan dalam peti ais sebelum makan supaya sebati rasanya.
Sesuai di makan dengan nasi minyak, nasi beriani, nasi tomato.
bahan utamanya |
kita kasi gaul semua... barulah nanti rasa manis, masin masam tu |
sangat sesuai untuk makan dengan nasi beriani |
Acar memang sesuai digandingkan dengan nasi beriani kurangkan rasa rempah.
ReplyDeleteya betul tuh...
DeleteSuka acar nenas.. Nk plak nenas tu manis.. Mak akak slalu wat bila mkn ngan nasi minyak.. Yummy
ReplyDeletebetul tu kak... memang best kalau dapat nenas yang manis
DeleteNi acar kalau di teganung lawannya dengan nasi dagang ikan aye..ermmmm..sedap
ReplyDeletetapi biasa kat terengganu takde nenas kan... ada timun, carrot, bawang dan cili
DeleteAkak pun buat tak buh cuka Dana...akak suka acar nenas ni tapi jarang buat sebab nanti akak sorang je makan.
ReplyDeleteheheheh dana kalau masak nasi berempah baru padankan dgn acar kak
DeleteTak pandai makan acar nenas ni sebab rasa bawang dia kuat. Btw surprise envelope dah sampai. Thank you Sis Dana!
ReplyDeleteboleh kurangkan bawang atau tak payah boh... ok dah sampai ya...
Deleteitulah sedap ratah gitu je... sbb ada manis masam semua tu
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAkak suka sangat acar nenas ni tau. Dulu masa kecik, kalau pergi kenduri kat kampung. Derang letak sos cili. Sedap! Balik kampung suami di Kelate, acar nyer lain. Ada timun, bawang dan carrot sahaja. Heheh...
ReplyDeleteyelah letak sos cili pastu kalau ada kacang tumbuk lagi mantap kan kak
DeleteNyums! btw, 'hadiah' yang Dana bagi sudah sampai. MashaALLAh, Alhamdulillah...thank you so much dear! terharu sangat. Anak akak yg girl tuh dah ambil satu mask extender. Tasbih nanti akak akan gunakan. Akak doakan, perhubungan kita kekal sampai ke syurga. Sayang Dana walaupun kita tak pernah bersua muka. Moga Dana dimurahkan rezeki, diberi kebahagiaan dunia dan akhirat.
DeleteSedapnyaaaa...nak makan nasik beriani tapi tak pandai masak..ari tu cuba tak jadi
ReplyDeletesedapnya, teringat acar mak mertua.lama dah balik sana..rindu pulak hehe
ReplyDeleteSedapnya..tengok lauk macam teringat kat mak kat kampung..huhu
ReplyDeleteFav suami ni. Makan dengan nasi biasa pun sedap. Tapi, Eina selalu buat tak letak carrot pun.
ReplyDeletesodap.
ReplyDeletekebetulan, ari ni plan nyer nak masak beriani.
couple dgn masak merah ayam dan salad.
tak jadik :)
izzat tak nak makan beriani. nasi putih aje.
acar nenas ni memang boleh couple dgn nasi minyak & masak merah kan.
lama sungguh la tak makan nasi minyak org kawin, dana...
ntah bila la kan dpt jemputan lagi ni? pkp oh pkp...
sedappnya dana
ReplyDeletesuka suka he heee
Kalau makan nasi baryani memang cari acar nanas ni
ReplyDeletesedap ni Dana. seriously aku memang tak reti buat pun tapi suka makan. Tq sebab share resepi, rupanya senang je kan. heheee.. tulang yg selalu reput arr 😂
ReplyDeletesedap...masam manis nenas tu...
ReplyDeleteSedapnyaa.. terliur kite tau hehe
ReplyDeletepaling suka acar , sedih kalau kat kenduri takde 😭 senang juga ye
ReplyDeleteterima kasih share resepi
Sedapnya. Terliur pulak tengok. Dah lama tak makan kat kenduri :(
ReplyDeleteacar tanpa cuka sedap juga
ReplyDeletefavorite ni, kalau makan ayam merah mesti kena ada acar nenas or acar timum... wajib
ReplyDeletenampak sedap. bagus DANA share resipi ni
ReplyDeletehah.. makanan yg sy nda pernah suka sejak dulu..nda tau kenapa. mungkin sebab sy nda suka nenas hehehe
ReplyDeletesedappp. akak suka. tapi dana tak pakai cuka ye.
ReplyDeleteadui sedapnya nasi beriani. lama tak makan.
ReplyDeletehaa hari tu masa pkp pun buat gini sebab takde cuka kat rumah..guna air limau aje...
ReplyDeleteAdoi.. menariknya acar Dana nie..
ReplyDeleteEh senang je buatnya rupanya! Cik TK tak pernah lagi buat acar nenas ni. Pandai makan je 😅
ReplyDeletesuka acar nenas!!! lauk plg wajib jaman now kalau d kenduri kawen
ReplyDeletetq sharing resepi kak dana :)
ReplyDeleteInshaa Allah akan cuba nnt :)
Saya suka acar nanas ni kak. Memang sedap dan wajib ada kalau ada nasi beriani atau nasi tomato. Tapi saya tak perahkan asam limau sebab husband tak suka masam masam :)
ReplyDeletedapppp !! dulu tatau acar nenas n jelatah tu benda sama..
ReplyDeletetapi saya akak curik nenas je yang lain2 xmo haha..