Assalamualaikum semua,
Pagi ini aku BDR, tapi ingat nak buat awal sikit entri pagi ini. Sejak dari raya hari tu teringin makan maruku, maruku yang mak buat. Simple takde tambah perisa ayam atau udang ke apa. Bukan juga jenis yang terlampau ranggup macam gaya maruku india yg putih. Raya puasa kan raya di selangor, raya haji pun mak tak buat. Udahnya buat sendiri lah. Gigih beli cetak dia, aku beli cetak yang plastik sebab mak pakai yang macam tu. Jom kita tengok cara buatnya.
Bahan-bahan:
1 paket 500g tepung kacang dhal allagapas
3 sudu besar tepung pulut
1 biji telur
1 ulas bawang putih,tumbuk halus
1 biji bawang merah kecil,tumbuk halus
1 kotak kecil santan
Sedikit air sejuk
Minyak untuk menggoreng
2 tangkai daun kari
Cara masak:
Letaknya semua bahan dalam 1 bekas besar dan masukkan santan sedikit demi sedikit, kalau santan dah habis boleh tambah sikit air.
Adunan jangan terlalu lembik atau keras, masukkan dalam acuan dan tekan dalam kuali dengan minyak yang panas, masak dengan api sedang. Masukkan beberapa helai daun kari, masak maruku hingga warna keemasan dan angkat.
|
Ini bahan utamanya ya |
|
Bubuh dalam 1 mangkuk besar macamni supaya mudah gaul |
|
Masa ni agak cair jadi tambah 2 sudu besar tepung pulut |
|
Percubaan pertama, pakai cetak yang lubang rapat, jd macamni |
|
Guna cetak macam ini tau... jangan boh penuh |
|
Percubaan kali kedua, nasibla nampak macam jadi |
|
Percubaan pertama tadi, melekat sangat |
|
Guna tepung ini, cukup rempah dah |
|
Kira jadi lah kan heheheh |
|
Masalah ini tak dapat selesaikan kene tanya pakar |
|
Dapatla 2 bekas ni... kira oklah |