Tuesday, August 18, 2020

ALAHAI BIJI KENCUR KU

Assalamualaikum semua,

Hari selasa yang indah sebab pagi tadi pergi ke pejabat Edy yang hantar. Sebab semalam petang dia tunggu kat pejabat, kebetulan dia tengok tapak (site) kawasan kuala lumpur itu yang dia balik sama. Pagi ini adalah pemandu heheheh

Cerita minggu lepas, Edy ada beli ikan bawal, dia kalau ikan bawal memang kalau tak masak lemak cili api kencur mesti masak 3 rasa. Tapi dia kata suruh masak lemak cili api kencur, tapi nya biji kencur dia tak beli. Sebab dia tahu aku ada tanam pokok kencur itu dia dengan sengaja tak beli biji kencur.

Petang tu balik kerja, aku pun mengali dan mengorek lah biji kencur depan rumah. 1 pasu setengah aku korek, dapatlah sikit. Tapi mak aku kata belum jadi lagi biji kencurnya, itu pasal rupa dia panjang-panjang gitu bukan bulat-bulat. Huhuhu tapi nak rasa kencur tu jugak, aku tumbuk jugak lah akar dia ke apa tu. Tetap menggoda bau dan rasanya.

* Gambar masak lemak kencur lupa nak ambil 😁

adalah 4 pasu semuanya

ini hasilnya...  masih belum jadi lagi mak kata 


tapi tumbuk jugak, tetap ada bau dan rasa kencur tu... 

mak kata kalau daunnya masih lebar lagi... memang takde biji nya lagi
 

24 comments:

  1. Belum ada isinya lagi tu dana
    yang putih2 tu akar dia.
    takde isi,akar pun berguna juga, asal ada bau kencur

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul wak... hehehehe janji ada bau dan rasa sikit-sikit

      Delete
  2. tetap ada rasa dan bau tu pun dah cukup. tapi kena guna banyak la kalau ambik yang belum jadi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu kak, memang banyak yg diguna... hehehe

      Delete
  3. Asal ada bau kan, tapi pasni kena buat masa betul2 berbiji dah kencurnya, mesti lagi padu!

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. sama je benda nya
      kencur panggilan orang jawa, cekur orang melayu

      Delete
  5. Memang menyelerakan sangat kalau masak lemak bubuh kencur. Dah lama tak jengok pasu-pasu kencur. Harap adalah isinya...ahaks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kak, memang menaikan selera, tapi bahaya makan boleh bertambah

      Delete
  6. kak ana panggil ni cekur Dana, buang angin kata kan ye tapi kak ana tak suka sangat hehe ada orang suka buat ulam kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang jawa panggil kencur kak, di kampung kami panggil kencur... bahasa melayu nya cekur

      Delete
  7. kencur 1stime dengar..kalau cekur pernah dgr..shida xpernah lg masak guna cekur atau kencur ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa jawa di panggil kencur, cekur tu kira dah melayu heheheh

      Delete
  8. ILMU BARU NI BARU TAU INI RUPANYA KENCUR ..TQ DANA

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini belum jadi lagi kak... dia bentuk biji-biji baru betul jadi... ini masih muda sangat

      Delete
  9. saya tak berapa gemar pulak rasanya kak, pernah housemate masak..adei tak kena dengan tekak sebab kuat sangat baunya..atau mungkin dia terlebih letak kot buahnya..

    ReplyDelete
  10. tumbuhan apa ni? untuk masakan ya?

    ReplyDelete
  11. Janji ada rasa sipi sipi tu kira okaylah kan dari takde lansung. Inilah untungnya kalau ada tanam. Kalau lupa beli ada juga gunanya :)

    ReplyDelete
  12. agen dengan 100% player vs player hanya di IONQQ :)
    WA : +855 1537 3217

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...