Smlm nyer ntry ada psl kari cendawan, ada kwn2 yg tanya camne msknya...
arini rajin lak nk share resepi cendawan tiram kari...
Resepi nya aku pakai sembarang je, sbb minat sgt ngn cendawan... ingat dulu msk utk family kt kg
lps abah rasa dia suke lak, pastu tiap kali aku balik kg msti abah beli cendawan tiram suh msk kari... dulu lah masa zmn aku bujang lg... pastu mmg kari cendawan nih jd feveret kami sekeluarga...
Bahan2 nya:
500gm cendawan tiram
1 bwg merah besar 1 biji - tumbuk
1 biji bwg merah hiris
3 ulas bwg putih - tumbuk
1/2 inci kunyit hidup- tumbuk
1 kotak kecil santan ( kalau ada yg fresh lg bgs)
3 sudu serbuk kari ayam adabi (serbuk kari apa2 pun boleh)
sedikit je kiub ayam (suku dr 1 kiub tuh)
sedikit daun kari
1 keping asam keping @ 1 biji tomato yg masam
Cara masak...
- tumiskan bahan2 yg tumbuk n bawang merah hiris ngn sedikit minyak sampai naik bau.
- masukkan serbuk kari tumis hingga naik bau n masukkan sedikit air
- bila dh nampak msk bahan2 tumis masukkan santan, cendawan, kiub ayam asam keping jgk daun kari
- kacau2 ngn api perlahan perasakan n boleh matikan api
- siap utk di hidang
* Boleh je kalau nk masukkan ayam atau udang, bebola apa2 je lauk.
Selamat mencuba
ni mmg cuma cendawan n ada boh skit kobis |
ni aku campur ngn bebola ayam |
ni campur ngn telur rebus... sbb masa tu ada lauk tlr je kt umah hehehhe |
ni versi cendawan tiram ketot2 |
Tu la dana..pestime kak nur tgk kari cendawan..selalu masak dgn tiram aja..lps ni bole try buat..mesti sedapkn
ReplyDeleteAkak tak pernah buat kari lagi cendawan ni Dana..
ReplyDeleteSelalu akak buat masak tumis jer atau campur dgn tomyam..
Nampak sedap pulak tengok dana masak tu..
Nanti akak nak cubalah..
k Qhaifa Nur- hehehe cube kak jgn tak cube... versi dana nih senang je... mana tau sekali bt trs jth cinta
ReplyDeletek Norhayati- heheheh dulu dana pun mcm tu kak, tp ntah saja2 try... jadi n sdp ahli keluarga lain pun suke... itu yg kadang time rasa nk ratah msk banyak2 ratah cendawan je
Hmm... mestilah sedap
ReplyDeleteKakak apa pun kalau cendawan memang suka Dana.
Tak pernah cuba lagi. Setakat goreng tepung tu biasa buat.. ;)
ReplyDeleteWAH BEST NIH..TAK PERNAH LAGI AKAK BUAT CENDAWAN MASAK KARI, BIASA SUP ATAU SAYUR CAMPUR JE
ReplyDeleteErm..mesti sedap..wana suka mkn cendawan..
ReplyDeleteBoleh nak cuba juga. Tak pernah masukkan kiub ayam dalam kari macam ni. Biasa masuk dalam sup aje. Boleh nak juga bila masak.
ReplyDeleteNampak sedap kari cendawan ni. Biasa masuk dalam sup dan juga tomyam aje cendawan tiram ni. Kari tak pernah cuba. Nak kena cuba nampaknya.
ReplyDeletek Zakie- hhehehe peminat cendawan jgk yek kak
ReplyDeletek Aizamia- cube kak, msti akak suke nnti
k Aryan Azra- try lah kak, msti akak nk cube lg
Bbwana- sdp wana, cube lah
PMDR- cube lah, kiub ayam tuh sbb nk bg rasa je, kalu dh letk ayam ke udang tak pyh boh kiub
Jobdirumah- cube lah kire kelainan kn
fulamak nampak sedap sebab lain dari yang lain isinyertu..kot idak kerangjerlerkan... dana memang suka cuba macam2 tu yang akak suka ... akakni kalau menutu akak tau memang itujerler akak buat tak berapa berani nak pelbagaini esp suami akak memang derjer cakapnyer kalau lain rupanya...
ReplyDeleteWahhh lain daripada yang lain ni. Hehe
ReplyDeletesemuanya nampak sedaplah Dana ...
ReplyDeletedapnyaa
ReplyDeleteKari cendawan belum pernah test. Boleh jugak tukar selera sesekali kan. Ni asyik buat sup jer hihi
ReplyDeleteKari cendawan belum pernah test. Boleh jugak tukar selera sesekali kan. Ni asyik buat sup jer hihi
ReplyDeleteKari cendawan belum pernah test. Boleh jugak tukar selera sesekali kan. Ni asyik buat sup jer hihi
ReplyDelete