Wednesday, March 30, 2016

resepi epok2 @ karipap cara dana

as salam semua kwn2,

selalu ari rabu bt ntry WW tp ntah rasa nk share resepi lak....
sesekali aku terajin share resepi kan... moh le kwn2

Cara aku bt epok2 nih, doh dia inti  cara senang, cara org kampung...
tak reti aku nk bt karipap pusing2 yg pakai majerin ke butter tuh...
Tp kalu korang nk cube apa salahnya kan....

Bahan2 doh:
1 kg tepung gandum
sesudu kecik garam
3 senduk minyak panas
air sejuk secukupnya.....

Cara2 Buat:

- masukkan tepung dlm besen besar masukkan garam n kacau
- masukkan 3 senduk minyak panas td n gaul rata
- Uli ngn air, jgn lembik sgt ye kwn....
- rehatkan dlm 10 min doh tu

Bahan2 Inti:
1.5- 2kg kentang (potong dadu)
3 keping daging burger ramly ( boleh tukar ngn sosej, tukar ngn hirisan ayam atau apa2 je)
3 ulas bwg putih- tumbuk
4-6 biji bwg merah kecik - tumbuk
setengah inci kunyit hidup - tumbuk
sedikit bilis - tumbuk
3 sudu besar serbuk kari
1 biji tomato- potong dadu
garam
3 sudu gula
daun sup

Cara2 masak:
- tumiskan bahan2 tumbuk hingga naik bau dan masukkan serbuk kari
- masukkan daging burger tadi biarkan masak, masukkan sedikit air
- masukkan kentang dan tomato
- masukkan sedikit air masak hingga empuk
- perasakan ngn garam dan gula
- akhir sekali masukkan daun sup


untuk kak Hainom hehehhe jgn jeles dana bt epok2 lg mlm td, tulah sapa suh tulis dana bt epok hari2 kt blog tu semalam hehehhehe

bekal arini, mlm td sampai kul11 baru siap semua hehehhe... 


18 comments:

  1. Rajin betul Dana ..
    Akak pagi tadi singgah gerai bawah pokok jer beli epok2 ni hihihi ;)

    ReplyDelete
  2. Ni yang rasa nk buat lagi ni dana..
    Amboi siap bawa bekal lagi...sure kenyang smpai lunch tuuu

    ReplyDelete
  3. Sekilo Dana? Macam nak buat jual aje hihi...
    Untunglah kawan office dpt makan foc tak payah beli sarapan:)

    ReplyDelete
  4. k Norhayati- ini je kuih yg walaupun leceh dana sanggup bt biarpun sorang2

    Umie Adli- hehehe sesekali je rajin nya

    k Qhaifa Nur- hehhehe bt jgn tak buat kak

    k Zakie- hahah selallu sekilo tuh simpan bt prozen kt umah kak, tahan seminggu jgk, ptg2 blh bt minum ptg... edy suke, aiyan suke

    ReplyDelete
  5. Fav akak karipap..bestnya..tp x pandai bab2 kuih ni...

    ReplyDelete
  6. Sedap pula nampak karipap ni. Sambil buat kerja makan sebiji dua memang kena ;-)

    ReplyDelete
  7. epok2 ni macam karipap juga yea. Cuma bentuk dia aje lain?
    Betul ker macam tu akak?

    ReplyDelete
  8. aiyooooo!!!! Kak Dana terliur epok2 Okjer trus buat kira ok lah. nih nih! yang dr semalam tgk epok2 Okjer, haini tengok epok akak pulak. rasa mcm di pulas2 perut nih mintak epok2 jugak. mana nak beli nihhhhh. kalo nak kemain susah lagi nak carik.. geram betol.

    ReplyDelete
  9. k Suriamanda- hehehe try test la buat kak... mana tau lps tuh tersuke bt

    PMDR- betul2

    Jobdirumah- cer tgk kt tajuk tuh? karipap ngn epok2 tu sama jelah dik oi

    CikDa- mmg peberet kak itu yg rajin bt

    Nafira- hehehhe.... alah ada tu cube cari kt psr mlm msti ada nyer

    ReplyDelete
  10. rajin dana. kalau akak, main beli je lah.

    ReplyDelete
  11. ya Allah...akhirnya aku jumpa resepi karipap yg senang giler....nak try...
    tapi kalo nak buat half kg je, mcm mana dengan minyak masak tu? pakai dua senduk je ke?

    ReplyDelete
  12. Tahap kerajinan akak belum sampai lagi. Tapi nak cuba jugak nanti ni.

    ReplyDelete
  13. sama macam resepi MIL akak guna minyak.
    akak pun dana kalau buat kena banyak, masing-masing tak cukup 2-3 biji :)

    ReplyDelete
  14. rajin betul dana, pos kat akak sikit

    ReplyDelete
  15. Mana boleh tak jeles....WAJIB jeles weyh. Nampak tak tulisan beso di situ? Tu menandakan jeles tahap dewa tu haha.....
    Tak peeee.... mak kasi chance taiko tunjuk skill dia dulu
    Jangan fengsan na kalau mak dah mengganas haha

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...