selalu ari rabu bt ntry WW tp ntah rasa nk share resepi lak....
sesekali aku terajin share resepi kan... moh le kwn2
Cara aku bt epok2 nih, doh dia inti cara senang, cara org kampung...
tak reti aku nk bt karipap pusing2 yg pakai majerin ke butter tuh...
Tp kalu korang nk cube apa salahnya kan....
Bahan2 doh:
1 kg tepung gandum
sesudu kecik garam
3 senduk minyak panas
air sejuk secukupnya.....
Cara2 Buat:
- masukkan tepung dlm besen besar masukkan garam n kacau
- masukkan 3 senduk minyak panas td n gaul rata
- Uli ngn air, jgn lembik sgt ye kwn....
- rehatkan dlm 10 min doh tu
Bahan2 Inti:
1.5- 2kg kentang (potong dadu)
3 keping daging burger ramly ( boleh tukar ngn sosej, tukar ngn hirisan ayam atau apa2 je)
3 ulas bwg putih- tumbuk
4-6 biji bwg merah kecik - tumbuk
setengah inci kunyit hidup - tumbuk
sedikit bilis - tumbuk
3 sudu besar serbuk kari
1 biji tomato- potong dadu
garam
3 sudu gula
daun sup
Cara2 masak:
- tumiskan bahan2 tumbuk hingga naik bau dan masukkan serbuk kari
- masukkan daging burger tadi biarkan masak, masukkan sedikit air
- masukkan kentang dan tomato
- masukkan sedikit air masak hingga empuk
- perasakan ngn garam dan gula
- akhir sekali masukkan daun sup
untuk kak Hainom hehehhe jgn jeles dana bt epok2 lg mlm td, tulah sapa suh tulis dana bt epok hari2 kt blog tu semalam hehehhehe
bekal arini, mlm td sampai kul11 baru siap semua hehehhe... |
Rajin betul Dana ..
ReplyDeleteAkak pagi tadi singgah gerai bawah pokok jer beli epok2 ni hihihi ;)
rajin betul mak sorang ni
ReplyDeleteNi yang rasa nk buat lagi ni dana..
ReplyDeleteAmboi siap bawa bekal lagi...sure kenyang smpai lunch tuuu
Sekilo Dana? Macam nak buat jual aje hihi...
ReplyDeleteUntunglah kawan office dpt makan foc tak payah beli sarapan:)
k Norhayati- ini je kuih yg walaupun leceh dana sanggup bt biarpun sorang2
ReplyDeleteUmie Adli- hehehe sesekali je rajin nya
k Qhaifa Nur- hehhehe bt jgn tak buat kak
k Zakie- hahah selallu sekilo tuh simpan bt prozen kt umah kak, tahan seminggu jgk, ptg2 blh bt minum ptg... edy suke, aiyan suke
Fav akak karipap..bestnya..tp x pandai bab2 kuih ni...
ReplyDeleteSedap pula nampak karipap ni. Sambil buat kerja makan sebiji dua memang kena ;-)
ReplyDeleteepok2 ni macam karipap juga yea. Cuma bentuk dia aje lain?
ReplyDeleteBetul ker macam tu akak?
rajin la dana ni...
ReplyDeleteaiyooooo!!!! Kak Dana terliur epok2 Okjer trus buat kira ok lah. nih nih! yang dr semalam tgk epok2 Okjer, haini tengok epok akak pulak. rasa mcm di pulas2 perut nih mintak epok2 jugak. mana nak beli nihhhhh. kalo nak kemain susah lagi nak carik.. geram betol.
ReplyDeletek Suriamanda- hehehe try test la buat kak... mana tau lps tuh tersuke bt
ReplyDeletePMDR- betul2
Jobdirumah- cer tgk kt tajuk tuh? karipap ngn epok2 tu sama jelah dik oi
CikDa- mmg peberet kak itu yg rajin bt
Nafira- hehehhe.... alah ada tu cube cari kt psr mlm msti ada nyer
rajin dana. kalau akak, main beli je lah.
ReplyDeleteya Allah...akhirnya aku jumpa resepi karipap yg senang giler....nak try...
ReplyDeletetapi kalo nak buat half kg je, mcm mana dengan minyak masak tu? pakai dua senduk je ke?
Tahap kerajinan akak belum sampai lagi. Tapi nak cuba jugak nanti ni.
ReplyDeletesama macam resepi MIL akak guna minyak.
ReplyDeleteakak pun dana kalau buat kena banyak, masing-masing tak cukup 2-3 biji :)
Fav ni karipap :)
ReplyDeleterajin betul dana, pos kat akak sikit
ReplyDeleteMana boleh tak jeles....WAJIB jeles weyh. Nampak tak tulisan beso di situ? Tu menandakan jeles tahap dewa tu haha.....
ReplyDeleteTak peeee.... mak kasi chance taiko tunjuk skill dia dulu
Jangan fengsan na kalau mak dah mengganas haha