ada bebrapa kwn yg tak kenal sambal totok nih yek...
Dulu mcm aku penah share resepi nya tp belek2 ntah mana ntah, ni share semula kt kwn2...
ye lah sambal totok nih org jawa yg panggil... selalu areah belah johor atau selangor kenal kot...
Mungkin ada nama lain utk sambal totok nih... tp udah mak aku panggil sambal totok aku ikut je...
totok tuh maksudnya di ketuk atau di tumbuk
Bahan2 nya:
20 -30 biji cili api, nk sedap cili api kampung - goreng kejap
segenggam bilis - goreng hingga garing
1 ulas bwh putih - goreng kejap
1 sudu bsr gula
1 biji limau kasturi- amik air nya ja
Cara- cara buatnya:
Tumbukkan semua bahan2 yg di goreng tuh, cili api, bilis ngn bwg putih ngn gula sekali sampai lumat.
Perahkan air limau kasturi n boleh di hidangkan...
Regu paling sesuai msk lemak putih or msk bening ngn petai, apa2 ulam lain pun boleh
Selamat Mencuba
selalu mmg maktek yg buat... dia rajin tumbuk sampai lumat gini |
ni lebih cili api ijau jd gini... |
sambal paling legend di johor tau :P
ReplyDeletesedapnya...mesti pedas tu
ReplyDeletesambal totok kat umah ni wajib . klu x de , my anak buah gigih tumbuk sendiri . cuma sambal totok saya tak ada limau . sbb sambal totok ni jugalah saya sakit perut dan cerry berry mlm tadi ... huhuhuuu
ReplyDeleteSambal ni kakak pun expert Dana haha...
ReplyDeleteKalau kenduri keluarga tak ada ini mana boleh:)
yeay...
ReplyDeleteterima kasih Dana utk resepinya :)
Sedap.. memang terbaiklah kalau dapat.. habis diet akak cenggini.
ReplyDeletenampak sedap...x pernah cuba lagi...nak buat la...
ReplyDeleteMshazadoes- betul tuh
ReplyDeletek Aryan Azra- mmg pds... tak pds tak layan
k Qaseh- hehehhe... kalu prt tak tahan mmg blh ceryy
k Zakie- heheheh dana tau bahan tp tak teror bt selalu suh maktek jgk bt
k Amy- cube kak jgn tak cube
k Aizamia- heheheh alah akak mkn sambal ngn syr je jgn amik nasi heheh
Amanda- insyallah kalu suke pds msti suke sambal ni
Sedap nampak ni sambal.. pedas3.. mesti cuba. Tq akk share sambal totok ni bru tahu.hii
ReplyDeleteAkak dulu membesar dgn sambal nilah dana..
ReplyDeleteItu lah lauk yg mak hidangkan..
Memang sedap..
Mcm nak buat pulak..;)
Saly- sedap dik oi... try lah mkn ngn kuah lemak putih mmg sesuai sgt
ReplyDeletek Nurhayati- yeke kak... sdp kan kak... dana dr kecik dh kenal sambal totok nih sampai lah ke tua mmg mantops... sbb tu dana jarang mkn sambal belacan
Mintak sikit..cm sdap ja tu ^_^
ReplyDeleteTerliur sampai meleleh ailio.
ReplyDeletemacam terbau2 kesedapan sambal tuh.
Boleh cuba buat nih.
Mmg regu dia tu Dana, masak lemak putih atau pun bening. Pergh!!
ReplyDeleteBawang merah tak bubuh ek Dana....