Assalamualaikum semua,
Maksud `Demi-glace` Demi-glas[1] (Bahasa Melayu: "separa sadur")adalah sos perang pekat dalam masakan Perancis yang digunakan dengan sendirinya atau sebagai asas untuk sos lain. Istilah ini berasal dari perkataan Perancis glace, yang, digunakan untuk merujuk kepada sos, bermaksud aising atau sadur.(kredit dari https://ms.wikipedia.org/wiki/Demi-glas)
Jadi teruja nak mencuba terus beli sebab nak cuba. Demi glace aku jumpa yang serbuk peket besar
memang agak mahal la sikit tapi guna sikit je dah bolah dapat banyak.
Bahan-bahan:
2 sudu demi glace ( campur dengan 2 cawan air)
2 sudu besar planta
Sedikit minyak masak
3 Ulas bawang putih, cincang
1 biji bawang holland, potong dadu
2 biji tomato, potong dadu
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu cair @full cream
serbuk mix herbs
gula dan garam
Cara masak:
- Panaskan minyak dan planta, tumiskan bawang putih, bawang holland dan hirisan tomato.
Masak hingga tomato dan bawang kekuningan.
- Tambahkan serbuk lada hitam, kacau dan tambah tepung gandum. Kacau lagi biar sebati dan
masukkan susu tambahkan 1 cawan air.
- Masukkan sos demi glace yang telah kita bancuh, kacau jangan sampai melekat.
- Tambahkan gula garam dan serbuk herba campuran/
- Sejukkan boleh kisar
Ini lah serbuk demi glace nya |
ada tgk aritu blogger share product sos blackpepper dr knorr ni
ReplyDeleteitulah dana tengok pun di tiktok
DeleteTeringat pulak masa belajar kat Poli JB dulu ada belajar pasal demi glace ni.
ReplyDeletekalau yang belajar ilmu masakan western mesti ada belajar pasal sos ini
DeleteDia mahal sebab beratnya sekilo tu. Kita pakai bertahun tak habis. Cara kita cuma tambah air dan lada hitam aje.
ReplyDeleteya betul kak, guna sikit je dapat banyak. Tapi masa tu takde stok yang sikit
Deletexpernah guna ni...
ReplyDeletenanti boleh cuba ni
DeletePelik2 makanan sekarang
ReplyDeleteIni dah lama ada wak, cuma masakan omputih orang melayu takde
DeleteFirst time dengar demi glace ni. Thanks for sharing Dana, sedapnya tengok meatballs tu.
ReplyDeletedana pun baru je kenal kak
Deletebelum pernah beli lagi, tah ada ke tak kat sini. nanti pi supermarket nak beli and try buat sos ni
ReplyDeleteusha dulu kak mana tau ada kan
Deleteokey first time tau..menarik ni...nampak macam senang je nak buat
ReplyDeleteya mudah nak buat nya kak
Deletebaru tau benda ni
ReplyDeletesamalah kita kak
DeleteMenarik, boleh cuba buat nanti.
ReplyDeleteya, selamat mencuba tau
Delete