Assalamualaikum semua,
Pertama kali cuba resepi ini dan aku puas hati tau. Resepi asal takde serbuk lada hitam tapi aku tambah sendiri nak bagi ada rasa pedas sikit. Jom kita tengok resepinya dan kawan-kawan mesti cuba tau.
Bahan-bahan:
2 biji tomato potong dadu
2 sudu besar planta
1 ulas bawang putih, cincang
1 biji bawang holland, potong dadu
1 kiub ayam
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu full cream
1 cawan air kosong
2 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
3 sudu sos blackpaper
2 sudu kicap
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih, bawang holland hingga berwarna keemasan. Masukkan tepung gandum gaulkan hingga sebati dan masukkan susu.
- Masukkan tomato, tambahkan air. Masak lagi kacau hingga sebaati. Masukkan semua jenis sos tadi dan kacau.
- Masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam dan garam.
- Biarkan sejuk, lepas tu kisar. Bila dah kisar baru boleh guna sebagai kuah meatball.
sedap sos nya tau bila dah jadi |
wah sedapnya teringin nak rasa
ReplyDeletekene minta chef kt rumah cuba buat kak
DeleteNmpk mudah dan sedap. Izinkan akak guna resepi ini yaa Puan Dana. Nak cuba buat. Inn Shaa Allah
ReplyDeletesila guna kak, dana pun cari di google dan tambah sikit ikut pada tekak kita
Deletewah, nampaknya kena cuba ni
ReplyDeleteya, jangan lupa cuba tau
Deletewash, dah macam dibeli... terima kasih atas resepinya
ReplyDeleteye sama-sama
DeleteKalau dekat, saya dah order!
ReplyDeleteheheheh insyallah
DeleteYummm sedapnya Dana.
ReplyDeletesengaja tukar menu lain kak
DeleteSedapnya!
ReplyDeleteTeringat tahun lepas Abang Farid bawa kami makan meatball di IKEA. Berbaris pelanggan membeli.
ini ala-ala je kak heehhehe...
Deleteaduhai..sedapnya...
ReplyDeleteBoleh cuba hujung minggu ni buat makan2 masa camping
ReplyDeleteBiasanya meatball yg sudah dimodif reseknya, justru lebih sedap kak 👍👍. Dah sesuai Ama lidah kita kan. Saya pernah coba meatballs Swedia yg asli, tp jujur tak suka hahahahah. Bumbunya ga kick lah 🤣.
ReplyDeleteSaya save resep ini. Nanti nak buat lah 😍👍