Monday, November 20, 2023

BELI BARANG SEPARUH HARGA

 Assalamualaikum semua,

Kalu membeli barang di Pasaraya Giant, aku suka singgah di tepi kaunter timbang. Kat sana ada diletak sayur, dan buah yang diletak separuh harga. Kadang sayur tu dah tak fresh tapi masih elok untuk digunakan. Kadang ada pisang, cili api, cili benggala yang elok lagi mesti aku beli. Walaupun kadang ada orang mencebik tengok kita pilih-pilih kt situ. Takde hinanya bagi aku lah. 

aku suka beli capsicum dan cili api dekat sini... 

semalam jumpa peria ni, 3 batang besar ni cuma rm3.20

masih elok walau ada yang dah rosak sikit

selamat dah di masak, kegemaran aku ni

11 comments:

  1. quick sale ni pandai pilih ok je beli kan..yg org nk mencebik tu apa hal...bkn kita minta duit depa kan..akak pernah bli udang harimau rm 5 je..harga biasa rm20++

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kak, bab lauk dana pun suka smlm beli ayam bahagian tight 8 ketul rm6 je, kadang udang biasa tu setengah kilo baru rm6

      Delete
  2. betul2.. kalau kt barang2 quick sale ni ada je yang masih elok. sesetengah orang xpandang barang2 kat sini. Kami beli sayur2, buah kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu hani oi, kadang ada org tgk jeling je kita milih kt situ

      Delete
  3. iye memang...ada yg mencebik. ammi selalu perasan bila ammi belek2 ikan pecah perut utk kucing. nanti ada yg tengok2. sinis je pandangan tu. ehhhhh. kalau aku yg nak makan pun ikan pecah perut tu dah kenapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak betul, tp dana dulik apa... kadang dpt lauk atau sayur yang elok tahan lama, kadang cili api seplastik besar cuma rm5 dia dh pilih2 siap2 ok je

      Delete
  4. Memang elok beli terus pakai. Jimat itu.
    Hrhe sakan dapat buat peria goreng pecah telur.

    ReplyDelete
  5. Peria ni akak tak reti masak. Kalau tak kena cara mau pahit rasanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas potong gaul dengan garam untuk 10-15 minit, lepas tu baru cuci. rasa pahit tu mmg ada baru sinonim ngn peria

      Delete
  6. Peria tu kalau kat NS kami panggil Kambas...akak pun suka buat goreng berlada letak ikan bilis..buat masak telur pecah mcm ni x pernah cuba lagi

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...