Monday, June 12, 2023

JUMPA ETOK SALAI DI KUALA LUMPUR

 Assalamualikum semua,

Ada yang kenal tak dengan etok salai? Etok atau etak ni sejenis kerang kecil yang biasa ada di sungai sekitar pantai timur Pahang, Terengganu dan Kelantan. Etok salai sangat terkenal di Kelantan, aku kenal makan etok salai pun dari kawan asal Kelantan. Bila dia balik dari kampung dan bawak etok salai baru kenal dan tahu cara nak makannya. 

Semalam masa nak keluar beli barang terjumpa pulak gerai jual etok salai ni. Mestilah beli sebab dah lama tak makan, dah rindu rasa etok tu. Mujur la etok salai nya besar dan sedap takde bau hanyir. Nak makan etok ni ada cara dia kalau tidak payahla nk buka kulitnya tu.


ada 4 jenis etok salai

kami beli yang original dan BBQ

1 bungkus ni rm10, agak mahal tapi tak pelah kan
mujur la besar jugak


mujur besar la jugak saiznya ni


macamni isi dia ya



hasil aku mengokak 

belah bawah ni kene letak kt gigi geraham bwh utk bukak kulitnya

24 comments:

  1. lama tk mkn etok..kalo blk klate mmg fav...mkn dgn laksam sedap..kalo ratah dpt etok yg gemok2 puas btul mkn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi makan dengan laksam, mesti sedap tu

      Delete
  2. VM pertama kali cuba tp SIL kata etok tu tak elok huhuhu. so macam wonder how rasa dia. yang boleh beli sebab pegi kelantan nampak everywhere jual etok. terus wonder cemana rasa dia ahahaha

    ReplyDelete
  3. etok yang kami beli macam dah nak basi rasa dia. maybe beli lewat petang sangat kot.

    ReplyDelete
  4. Oh, ada jugak yg besar la.. ingatkan memang kecik2, kemahen susah nak makan sampai hancur, last2 malas nak habiskan, huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ada yang besar kak, idok la susah nk kokak

      Delete
  5. Biasa nampak kalau ke pantai timur. Tapi tak pernah beli sebab tau malas nak bukak 😂

    ReplyDelete
  6. Belum pernah makan. Ada cara rupanya untuk makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak kalau tak payah nk kopok kulit dia tu

      Delete
  7. Saya balik Kelantan pun tak beli. Harga dah lain sangat sekarang. Tapi lepas baca entri ni terus teriingat makan etok dengan nasi kerabu. Fuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat sana murah kot... tapi sebab payah jumpa etok ni ok lah kot harga nya hehehhe tinggal makan je

      Delete
  8. wah.. x pernah jumpa.. yg belum masak ada la jumpa, ni yg siap masak pun ada jual yer. mcm kacang putih dah dia balut tu.. dap nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. dana kenal pun sebab kawan selalu cerita pastu pernahla cuba jugak sebelum ni

      Delete
  9. zaman lani..etok salai dah mcam2 perisa kan..memang sedapp sangattt tmbh yg memang nenek moyang kita salai dulu2 rinduuu...atuk ajak g kutip etok kt sungai..pastu balik rumah nenek buat etok salai perghh nikmat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah macam-macam perisa tapi itulah tak berani nak cuba yg perisa pelik2

      Delete
  10. Kat sungai tempat wak ngangon lembu banyak natang etok ni.
    Orang2 jawa kat sini tak gheti makan.
    Biasanya ada orang kelantan atau kampucia yang datang nyauk
    Mereka guna penutup kipas tu

    ReplyDelete
  11. dia memang kena gigit eh...masa masak kulit dia x terbuka ke macam kulit kepah tu?

    ReplyDelete
  12. X pernah rasa ni tp mesti sedap... sama spesis family kerang kan?

    ReplyDelete
  13. Pernah makan.. Jenuh nak kopek dia.. kikiki..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...