Assalamualaikum semua,
Hari ini segmen kegemaran ramai, kongsi resepi mudah. Kalau aku memang resepi yang ringkas dan mudah je lah yang ada. Maklumla sejenis tak pandai masak sangat jadi yang simple je ye. Hari ini aku nak kongsi pencuci mulut paling mudah tapi sedap, agar-agar sirap bersantan.
Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 paket agar-agar tali
1 cawan gula pasir
1 kotak kecil santan
1 sudu besar sirap ros
1 biji telur
sedikit garam
5 cawan air
2 helai daun pandan
Cara masak:
- Masukkan dalam kuali agar-agar, daun pandan yang disimpul, gula, sirap dan 5 cawan air. Masak hingga semua agar-agar larut.
- Dalam mangkuk kecil masukkan sebiji telur dan 1 kotak santan, campurkan dengan garam sedikit dan pukul sikit hingga sebati.
- Bila agar-agar dah larut semua, masukkan lah santan kita tadi, kacau-kacau biarkan dia mendidih untuk 10 minit.
- Matikan api dan tuang agar-agar ke dalam loyang untuk disejukkan. Bila dah sejuk simpan dalam peti ais baru boleh potong.
bahan-bahan utama |
Sirap aku suka pekat baru harum |
garam kene letak baru lagi lemak |
Bila dah rupa gini matikan api dan masukkan agar-agar dalam loyang |
sedap tau makan sejuk-sejuk lak |
wah sedapnya! kegemaran sy ni agar2 santan... buat pencucu mulut slps makan...
ReplyDeletebetul tu cikgu.... makan sejuk-sejuk lak
DeleteFav saya ni, bulan puasa wajib cari!
ReplyDeletepasni kene buat sendiri SR tu akak dh share resepi... buat ngn ayu
Deletedapnye.....
ReplyDeletemakan sejuk-sejuk aduh sedap
DeleteCeria warna merah.
ReplyDeleteAkak suka baca resepi, tapi itulah…tak rajin buat š¤
takpe kak kot dari baca terasa nak buat... boleh cuba hhehehhe
DeleteSedap nya makan sejuk2 esp makan time cuaca panas
ReplyDeletebetul tu kak, skrg ni kan musim panas sedap mkn yg sejuk tu kan
DeleteFavourite Ai tau. Senang tapi rasa yang orang buat lagi sedap.
ReplyDeleteSedapnya!
ReplyDeleteZaman dulu warna merah jew tanpa santan. Kita panggil lengkong. Selalu jumpa di tempat kenduri-kendara.
uiii sedap ni!! baca blog dana ni cfrm rasa nak itu ini
ReplyDelete