Assalamualaikum semua,
Aku ni dah lama teringin dan teringat nak makan pais. Selalu ada kawan aku yang jual ikan pais dari Temerloh sebab emaknya ada kedai makan tapi dah lama dia tak jual. Hari tu Maktek bagi pais, sedapnya tapi rasa macam tak puas makan. Kat rumah ada lagi tempoyak, jadi aku buatla sendiri cuma tukar guna ikan talapia.
Aku kongsikan resepinya yang mudah yang amat.
Bahan-bahan:
6-7 sudu besar tempoyak
2 ekor ikan talapia, kelar-kelar
1 inci kunyit hidup, tumbuk
20 -30 biji cili api, tumbuk
sedikit garam
6 helai daun kunyit
Aluminium foil
Cara masak:
- Campurkan bahan tumbuk dengan tempoyak, tambahkan garam gaul hingga sebati
- 2 helai daun kunyit hiris kasar dan campurkan dalam tempoyak tadi
- Ambil aluminium foil 2 lapis, susunkan daun kunyit lepas tu lumur ikan dengan tempoyak tadi dengan rata, sebelum tutup dengan alumium foil letak 1 helai daun kunyit atas ikan dan bungkus.
- Perapkan selama 30 ke 1 jam ikan nya, lepas tu bakar. Aku gunakan magic pan je, masak agak- agak dengan api kecil sedang setiap bahagian selama 10 ke 15 minit. Kalau ikan besar tambah masa lagi gunakan api kecil
Bawah letak daun kunyit jangan lupa lumur ikan bahagian dalam jangan lupa bagi tempoyak |
Kalau ada daun kunyit besar boleh balut ikan |
Malas nak bakar kat oven, guna magic pan je |
Dah siap...bau dia aduh sedap |
Lembab je isi ikan nya, aku tak tambah gula sebab tempoyak ni dah ada rasa sedikit manis dan masam |
Sedapnya aku ratah gitu je... |
bau dia mesti semerbak...ahhh sedapnya!
ReplyDeletebetul semerbak dengan bau daun kunyit, bau tempoyak
DeleteSedapnya tu. Abe kie ni x makan durian. Tp gulai masak tempoyak buleh je makan...
ReplyDeletenanti boleh minta mem buatkan cikgu
Deleteammi ni tak genglah dengan tempoyak
ReplyDeletetakpe ammi tengok je ek, kotla nanti dah geng baru cuba heheheh
DeleteWahhh Dana...ni dh terlebih rajin ni..terseksa tekak ni memandangnya
ReplyDeletetulah kak, kebetulan tengah ada tempoyak kat rumah
DeleteStok tempoyak dah tak de… kena carilah nampak gayanya. Terliur pulak tengok ikan bako tempoyak hang ni Dana…
ReplyDeletecari kak apa lagi, nanti buat pais nih
Deletehuhu tempoyak wak kureng sikit..
ReplyDeleteOrang joho selalu xminat sgt tempoyak,kalau lempok minat kan
DeleteWalaupun tak pernah makan, tapi baca resepi dan tengok gambar je pun dah terasa-rasa kesedapannya Dana 😁
ReplyDeletekot la ke kedai masak tempoyak selalu nya ada pais ni kak
DeleteLama tak makan ikan masak pais. Tak pernah cuba pulak campur tempoyak. Kat kampung biasa guna ikan lais. Kalau kat kampung dapat jugak kita balut ikan guna daun kunyit kan kak. Luar dia balut daun pisang. Perghhh memang sodap!
ReplyDeletetulah daun pisang tarak boh pakai aluminium foil pun jalan, mujur ada daun kunyit banyak bau sedap
Deleteteringat wife ada masak ikan cara ini..sedap
ReplyDeletemasak jenis bakar gini mesti sedap cikgu hehehe
DeleteWahhh paling favourite tempoyak ni , terima kasih share resepi
ReplyDeletejangan lupa cuba tau
DeleteHaah sedap ikan pais. Itulah apabila tidak boleh beli kenalah buat.
ReplyDeleteAlhamdulillah Dana buat sedap.
bahan semua ada kak, itu gigih buat sendiri
DeleteDah lama tak makan pais ikan air tawar
ReplyDeletenasibla ikan talapia ni tak rasa tanah wak...
DeleteCara masak beginilah yang akan menghasilkan rasa yang sedap!
ReplyDeletebetul tu kak heheheh
DeleteX prnh makan pais tempoyak ikan talapia ni
ReplyDeletesusu tepung rendah lemak
ReplyDeletejenama susu
waktu sesuai minum susu
susu yang bagus untuk budak
so sedap nampaknya
ReplyDelete