Friday, August 30, 2019

Resepi Sambal Udang Tempoyak dan Petai

As salam semua kwn2,

Salam Jumaat ye kwn2, hujung minggu ni mesti seronok maklum cuti sampai isnin.  Apa plan korang cuti2 nih, aku tak tau lah, kalau edy cuti sabtu ahad isnin dapatla kami jalan ke mana-mana.  Kalau dia dapat cuti ahad je mmg tak ke mana lah kami setakat pusing-pusing bandar jelah.

Kisah sabtu lepas, petang tu masa nk masak boleh pulak gas habis, gas spare pun edy asik lupa je nk tukar mmg redho jelah.  Jadi aku masakla sambal udang tempoyak petai dengan noxxa, bila ada petai memang edy suka sangat aku masak menu ini.  Sebelum ini aku pernah kongsi resepi tapi tanpa tempoyak, kali ini tambah tempoyak lagi mantap tau.


Bahan-bahan:
1 mangkuk petai ( aku malas nk buang kulit putih dia tu)
1 mangkuk besar udang
20- 40 biji cili api kampung dan cili api bangla, tumbuk
5 ulas bwg putih , tumbuk
5 biji bwg merah kecil , tumbuk
3 bij bwg besar , hiris nipis
2 biji tomato, potong nipis
2 sudu besar tempoyak
1 sudu kecil asam jawa
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

Cara Masak:
- Tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk hingga masak dan masukkan gula
- Masukkan bawang besar dan tomato masak hingga tomato hampir hancur
- Masukkan petai gaulkan rata selepas itu masukkan tempoyak dan tambahkan sedikit air
- Masukkan udang dan asam jawa gaul rata hingga udang masak, perasakan dengan garam dan siap.

* Sambal ini mmg aku suka buat pedas, supaya tak makan banyak tp aku tengok edy selamba je bedal tanpa rasa bersalah 😅😅

*Kalau korang tak suka tempoyak, tak boh tempoyak pun ok je... cuma korang kene lebihkan sikit asam jawa tuh ye... 

simple je kan bahan-bahan nya, udang tu aku mmg suka buang semua kulitnya mudah nk makan

aku memang tumbuk kasar je semua bahan-bahan tu yek kwn2


bawang ni kene boh awal sebab nk dia jd meresap pedas-pedas tuh


aku suka tambah tomato untuk balance kan kepedasan tuh dan ada rasa masam sikit

petai aku suka boh awal sebab nak bagi dia cukup masak biar kurang sikit bau kalau makan banyak hehehhehe

bahan penting, hampir terlupa aku... tempoyak ni masih rasa manis lagi sbb tu aku campur asam jawa

2 sudu yek, kalau minat tempoyak naw2 boh lebih pun takpe

masukkan la bahan paling penting dalam ini ye

pekat melekat likat... 

menggoda tak, nyummmmmm nyummmm 

pds dia mmg buat aku nangis... 

Thursday, August 29, 2019

Photo Diary #28/2019 Kisah Rayyan Izzan

As salam semua kwn2,

Maaf semalam takde entry, ada kecemasan mak sedara Edy meninggal dunia.  Subuh2 tu kami balik kampung kt kerteh dan lwt petang kami balik kl semula. Semalam jugak aku dpt berita sedih slh sorang kwn sejabatan meninggal dunia tiba2, aku cuma kenal dia bila selalu bertegur di lif atau di sekitar jupem tp keramahan dia buat aku terkesan.  Alfatihah bt arwah Mokde dan arwah Marzuki

Cerita ceriti kita harini, moh la layan cerita bergambar ye kwn2. 

2 minggu lepas aku beli keropok ni sebab nama dia... KASANDRA

kembang mcmni bila di goreng... tp api tak boleh besar2

goreng sekali renginang dan cicah sambal kicap

minggu lps masa hari gaji, masa tu jugakla ada org jual buku kt sekolah aiyan...
mesti dia nk membeli

ni hasil pembelian, aku beli buku yg simple2 dan buku cerita je... yg pendek supaya aiyan tak jemu

sampai opis lepas mandi dan makan dia taknk tidur sbb nk buat aktiviti dengan buku tu

aiyan ada aktiviti buat topeng, merdeka man

masa ni maktek dtg, so dia dok tayang sambil nyanyi lagu merdeka kt adik ecahnya

lawa sangat orkid nih tp harga dia... RM200++ , mmpu tgk jelah

geram nengok petai nih... mata dia bukan main besar

beli jugak pucuk paku merah nih... susah nk jumpa sayur ni kalau tak kt pasar tani

sibuk nk tolong mama bwk barang... 

tester keropok ikan... org lain amik sekeping je tp dia berkeping2,
 nsbla mama beli keropok kt situ tau

sukun goreng mkn ngn sambal kicap

beria cari sukun kt psr tani... lama dh teringin nk mkn

isnin tu ada kwn opis bg strawberi sbb dia baru balik kursus kt CH, dia bagi suh kongsi dengan kwn2 opis tau.. tp besar2

beli petai dr membe PA, mmg best murah lak tu... sepapan rm1, mmg mabuk petai lah aku borong sampai 20 papan

bila papa asik balik lewat malam, mmg aku masak yg simple2 je untuk dinner ..
ini feveret aiyan, ns goreng kosong

Tuesday, August 27, 2019

Repeat makan di Ramly Burger di AEON big

 As salam semua kwn2,

Sabtu lps laki aku cuti so dptlah kami jln2 berpeleseran sekitar Kl nih, tp ahad tu dia keje lah.  Pagi tu kami pasar tanu, lps tu balik rumah kemas2 siap2 mandi ke AEON Big, singgah popular, watson  kene pau kt arched mainan lps tu ajak mkn kt Ramly nih. 

Edy sibuk nk try kambing dia, peminat kambing kan
Edy amik set nasi serai kambing RM 16.89
Aku amik set Fish n Chips RM 14.05
Fries dan Nugget untuk aiyan RM3.96+ 2.55
Oblong kambing ala carte RM7.45
 Milo ice RM3.30

mahal sikit dari aritu sbb kami amik kambing, tp mmg best lah kambing dia, juicy lembut dan banyak.  Burger oblong kambing kami kongsi, mmg puas hati dengan pattynya yg tebal n juicy. Fries dia pun besar n tebal, ranggup lak tu berbaloi sangat dengan harga nya bg aku.



muka budak puas hati lps banyak ngepau mak nya

mmg puas hati kt sini

jenis tekak nasi, sibuk nk nasi serai nya... aku suka sos blackpaper dia, pekat melekat

ini aku punya, besar n panjang ikan nya tu, fries tu kene pau dgn aiyan

dia amik fries n nugget je, sbb pagi tu dia dh mkn nasi grg

tebal, lembut n banyak lak tu... 

aku suka... patty oblong nya

tebal kan patty nya, mmg kene repeat lg... tak pun try beli pattynya nk msk sndiri kt umah

bg aku harga dia masih berpatutan sgt di bandingkan kedai fast food atau restaurant lain... 

Monday, August 26, 2019

POPULAR National Day Special Promo 9/8/19-2/9/19


As salam semua kwn2,


Dapat pergi ke kedai buku tu aku rasa seronoknya macam pergi ke watson atau guardian hehehhe.  Ralit belek itu ini walau kadang belinya seketul dua je. Sabtu lps edy tak kerja, dia tanya nk pergi mana2 tak, laju je aku ckp pi popular.  Aku nk carikan buku aiyan, buku aktiviti dia.  

Lepas tu aku usha pencil warna dia, sbb aritu dia komplain kata pencil warna dia dh pendek.  Sekarang kt popular tengah ada promo merdeka day, 
pencil warna Luna nih 24 batang yg panjang tu, ada 2 kotak cuma rm19.99 je.  Murah bagi aku sebab selalunya yang 24 batang tu mesti dah belas2 ringgit.  


ni dia... murah kan...

ada 2 kotak tau... 

aku nk cari novel tp takde yg berkenan di hati
aku beli juga ball pen untuk kt opis... aku tak suka guna pen dakwat basah

tengok ini pun bahagia rasa 

masa ini dia sibuk mintak kt papa nk beli buku` lion king`... papa tak bg tp mama tetap bayarkan jugak... biar dia bli buku dr beli makanan atau mainan bg aku

Friday, August 23, 2019

Resepi Kari Kuning Ayam cara Dana

As salam semua kwn2,

Kita berjumpa di pagi jumaat yang indah ini untuk berkongsi resepi cara aku, yg mudah dan ringkas.  

Mak aku suka masak kari kuning mcmni, dari aku kecik mmg mak suka masak mcmni.  Lepas tu baru mak guna resepi yg sepenuhnya guna kari serbuk, tp tetap ini menu kari paling aku suka.  Budak2 pun suka sbb kari ni tak pedas layan sgt untuk cicah dengan roti, roti canai atau roti jala.

Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong kecil
4-5 ulas bwg putih - tumbuk
5-6 biji bwg merah kecil- tumbuk
2 biji bwg merah - hiris (kalau tak bagi pun takpe)
2 sudu besar ketumbar - tumbuk
1 sudu bsr jintan manis- tumbuk
1 1/2 kunyit hidup- tumbuk
1 1/2 halia- tumbuk
1 btg serai- titik
2 sudu besar kari- bancuh dengan air
1 kotak kecil santan 
3 biji kentang- potong 8
2 kosong secukupnya
1 keping asam keping

Cara Masak:
- Tumiskan serai dan bahan2 tumbuk hingga naik bau dan kering
- masukkan kari dan kentang, tambahkan sedikit air dan biarkan seketika, masukkan ayam dan gaul rata
- tutupkan sebentar kuali biarkan ayam dan kentang empuk
- bila kentang dan ayam dh masak, masukkan asam keping, santan dan air, perasakan dengan garam dan siap

*kalau ada daun kari pun boleh tambah, lagi sedap bau nya... 
* kentang tu aku suka boh banyak sebab si aiyan suka mkn kentang, kalau korang nk kurangkan boleh je

bumbu tu aku mmg tak tumbuk halus sangat, suka kasar2 gitu

masa tumis ni, dia punya bau perkkkhhh semerbak harum betul

aku suka tumis jap kentang ni biar meresap rasa kari dia tuh... 

bila ayam dh nampak masak gini baru aku masukkan asam keping dan santan

gini lah rupanya kari kuning tu... kn kuning2 sikit tak la warna pekat mcm guna kari je

lawankan dengan sambal belacan n ulam... mmg mantops lah