Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi daging masak kicap cara dan gaya aku. Yelah setiap orang ada gaya dan cara sendiri, aku punya sudah semestinya yang paling mudah dan ringkas.
Jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan:
500gm daging lembu, potong nipis
Rempah 4 sekawan
2 batang serai,ketuk
5 ulas bawang putih, hiris nipis
2 biji bawang merah besar hiris nipis
2 inci halia, hiris nipis
1 sudu besar serbuk lada hitam kasar
4 sudu besar kicap lemak manis
1 keping asam keping
1/2 cawan santan
Garam
Cara Masak:
- Tumiskan rempah 4 sekawan dan serai, lepas tu masukkan semua bahan yang kita hiris. Masak hingga layu dan naik bau
- Bila dah layu semua bahan tumisan tu masukkan serbuk lada hitam , asam keping dan daging. Kacau hingga sebati dan tutup kuali dengan penutup untuk 10 ke 15 minit.
- Bila daging dah nampak separuh masak, masukkan kicap dan sedikit air tutupkan lagi kuali dengan penutup untuk 10 minit. Lepas tu masukkan santan dan garam bila dah cukup rasa boleh matikan api.
Siap