as salam semua kwn2,
selamat hari khamis....
cpt lak rasa berlalu minggu nih, dh nk msk ujung minggu balik....
disebabkan gambar tak banyak dlm simpanan... tak blh bt segmen PD jd kite share resepi lah
nampak sgt mmg pandai kan aku nk mudahkan keje heheheh... jnji ada ntry kan... kang kwn2 takmo lak jenguk blog picisan aku nih kan
Share ngn korang resepi mehun sup bodo aku....
Resepi Mehun sup bodo
Bahan2:
300gm isi ayam dan tulang2... (leher ke kaki ke)/ boleh jdk di ganti ngn daging, atau seafood
3 ulas bwg putih (tumbuk)
3 biji bwg merah kecik ( tumbuk)
1 biji bwg merah besar ( di hiris halus)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
minyak utk menumis
sedikit garam
2 biji tomato (potong 6)
1 batang lobak merah (potong ikut suka)
1 pek putik jagung (potong ikut suka)
2 pokok sawi jepun (potong sedang)
segenggam @ikut suke bunga kobis (potong kecil)
1 plastik cendawan tiram (siat2 kecil)
sedikit daun sup (potong halus)
Cara masak:
- tumiskan semua bahan tumbuk dan bwg yg di hiris sampai naik bau
- masukkan isi ayam dan tulang td ttpkan periuk n masukkan skit air masak dlm 15min
- masukkan 1 liter air dan biarkan mendidih
- bila dh mendidih mskkan semua syr biarkan dlm 5min lps tuh perisakan ngn garam masukkan daun sup n ttp api
- boleh mkn ngn nasi, mehun mee atau begitu saja...
- nk sedap makan ngn sambal kicap.... perkkh mmg terangkat
|
aritu bwk bekal ke opis mehun sup nih... simple je kan resepi sup aku |