Assalamualaikum semua,
Sulur keladi, ada yang kenal ke tak? Mungkin ada yang tak pernah jumpa sayur ini, biasanya sulur keladi warna merah gelap, tapi yang ini sulur keladi dari Bangladesh saiz besar dan warna hijau. Harga sekilo pun dalam RM14 kalau tak silap tapi sebab sedap dan susah nak jumpa kalau di Kuala Lumpur ni jadi wajib beli bila balik kampung. Kami suka mak masak tumis pedas macamni, kadang tak buat makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedap. Rasanya lembut gitu sedap lagi dari batang keladi lah. Ini resepinya ya.
Bahan-bahan:
1 ikat sulur keladi, siang kulitnya dan potong saiz kecil
10-15 biji cili api, tumbuk
3-4 ulas bawang putih, tumbuk
1 biji bawang merah besar, tumbuk
Sejemput bilis, tumbuk
1 sudu kecil asam jawa adabi
gula dan garam
air secukupnya
Cara masak:
- Tumiskan dengan minyak semua bumbu yang kita tumbuk tu. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sulur keladi yang kita telah basuh bersih, gaulkan sulur dengan semua bumbu hingga rata dan tutupkan kuali dengan penutup. Biar hingga sulur keladi lembut.
- Bila nampak sulur keladi dah lembut masukkan asam jawa, gula dan garam. Tambahkan air dan tutupkan lagi dengan penutup sekejap. Bila semua dah lembut dan masak jangan lupa cuba rasa dia. Kena ada rasa pedas masin masam manis sikit, pedas tu lebih la baru sedap.
|
ini rupa sulut keladi Bangladesh tu |
|
siang kulit luar nya tu, bahagian bawah buang sebab keras |
|
Mak beli 2 ikat, nak habiskan 1 ikat pun bukan main lama |
|
sulur keladi hijau ni dia besar, tak gatal pun iya tak perlu rebus dulu |
|
Tumis semua bahan-bahan |
|
Kuah selalu tak banyak sikit je |
|
siap sudah |
|
tengok gambar ni teru terliur |
|
ratah je pun sedap wei, kadang siap masak je ratah dulu baru buat makan dengan nasi |
|
mak ada masak kari ikan tapi aku gu kan dengan telur goreng, petai timun dan sambal totok |