Wednesday, November 30, 2022

WW NASI TUMPANG @NASI TUPE

 Assalamualaikum semua,

Nasi tumpang @nasi tupe adalah  makanan tradisional Negeri Kelantan. Ia makanan ruji pengembara atau petani untuk dibawa ke ladang. Ia sejenis nasi bungkus yang lembut dibungkus dengan daun pisang berbentuk kon, dicampur dengan lauk terdiri dari telur dadar, serunding, kari ayam @ikan serta sambal. 

Jumaat pagi, sampai pejabat ada dapat roti dan nasi tumpang

rupa nasi tumpang

nasi tumpang dan nasi impit dengan sambal kelapa


rupa nasi tumpang

yang ini ada sambal udang, serunding daging, telur dadar


Tuesday, November 29, 2022

SAMBUTAN HARI KELUARGA DAN HARI LAHIR PPKI SKPD

 Assalamualaikum semua,

Hari sabtu 26 November 2022 Aiyan ada majlis sambutan Hari Keluarga dan Hari Lahir PPKI di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur. Seawal pukul 7 pagi dah berkumpul untuk daftar masuk di Taman Tasik, majlis mula awal supaya tak panas sangat. Malam sebelum tu Edy turut serta tolong cikgu dan ibu bapa lain untuk buat persiapan khemah, susun kerusi dan belon. Untuk buat majlis ini pihak PPKI berhubung dengan pihak DBKL untuk sewa tapak, khemah dan kerusi. Tahun-tahun sebelum ini mereka buat majlis di hotel sekitar Kuala Lumpur tapi lepas covid semua dah mahal itu yang buat di tempat terbuka gini. 

Majlis ini kerjasama ibu bapa dan cikgu-cikgu dan alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Semua seronok dan majlis berjalan lancar seperti yang dirancang. Aku dan Edy jadi AJK Kebersihan dan keselamatan jadi sebelum balik memang kene bersihkan tempat itu, semua yang hadir memang sangat beri kerjasama takde yang buang sampah merata. Semua buang sampah di plastik hitam yang disediakan, habis acara para bapa bekerjasama susun kerusi di bawah kemah, sapu sampah dan letak plastik hitam sampah ditempat yang disediakan. Datang bersih pergi pun kena bersih juga kan. 


Tentatif program

antara yang sampai awal, lepas daftar duduk dulu 

Matahari belum muncu lagi masa ni

bersiap sedia untuk berzumba

saja aku suruh Aiyan dekat depan biar dia sakan berzumba

lepas berzumba ada pemilihan kumpulan untuk aktiviti sukaneka

berkumpul untuk bergambar masa ni
ambil gambar ramai-ramai


ada booth untuk bergambar, apa lagi


masa ni Aiyan dah mula buat muka... 



bergambar dengan encik badut

bergambar dekat belon cantik dulu

dah mula panas walaupun baru pukul 9 lebih




potong kek hari lahit

dapat hadiah cabutan bertuah

dia gembira lah masa ni dapat hadiah

baju untuk aktiviti luar


kawan baik dekat kelas, bergambar dulu

papa ada masuk sukaneka juga, baling selipar


kumpulan papa dapat tempat kedua, dapat la botol air

Friday, November 25, 2022

RESEPI TUMIS SULUR KELADI

 Assalamualaikum semua,

Sulur keladi, ada yang kenal ke tak? Mungkin ada yang tak pernah jumpa sayur ini, biasanya sulur keladi warna merah gelap, tapi yang ini sulur keladi dari Bangladesh saiz besar dan warna hijau. Harga sekilo pun dalam RM14 kalau tak silap tapi sebab sedap dan susah nak jumpa kalau di Kuala Lumpur ni jadi wajib beli bila balik kampung. Kami suka mak masak tumis pedas macamni, kadang tak buat makan dengan nasi, ratah gitu je pun sedap. Rasanya lembut gitu sedap lagi dari batang keladi lah. Ini resepinya ya.

Bahan-bahan:

1 ikat sulur keladi, siang kulitnya dan potong saiz kecil

10-15 biji cili api, tumbuk

3-4 ulas bawang putih, tumbuk

1 biji bawang merah besar, tumbuk

Sejemput bilis, tumbuk

1 sudu kecil asam jawa adabi

gula dan garam

air secukupnya

Cara masak:

- Tumiskan dengan minyak semua bumbu yang kita tumbuk tu. Tumis hingga pecah minyak.

- Masukkan sulur keladi yang kita telah basuh bersih, gaulkan sulur dengan semua bumbu hingga rata dan tutupkan kuali dengan penutup. Biar hingga sulur keladi lembut.

- Bila nampak sulur keladi dah lembut masukkan asam jawa, gula dan garam. Tambahkan air dan tutupkan lagi dengan penutup sekejap. Bila semua dah lembut dan masak jangan lupa cuba rasa dia. Kena ada rasa pedas masin masam manis sikit, pedas tu lebih la baru sedap.

ini rupa sulut keladi Bangladesh tu

siang kulit luar nya tu, bahagian bawah buang sebab keras

Mak beli 2 ikat, nak habiskan 1 ikat pun bukan main lama

sulur keladi hijau ni dia besar, tak gatal pun iya tak perlu rebus dulu

Tumis semua bahan-bahan

Kuah selalu tak banyak sikit je

siap sudah

tengok gambar ni teru terliur

ratah je pun sedap wei, kadang siap masak je ratah dulu baru buat makan dengan nasi

mak ada masak kari ikan tapi aku gu kan dengan telur goreng, petai timun dan sambal totok

Thursday, November 24, 2022

PHOTO DIARY #37/2022

 Assalamualaikum semua,

Bertemu semula kita di hari khamis yang indah dah terang ya. Pagi ini mood agak ke laut dalam, awal pagi dah ada yang buat aku rasa serabut. Aku cuba berhusnuzon tapi tak mampu nak sabar, jadi aku cuma berdiam dengan harapan aku dapat bertahan. Aku tak suka susahkan hidup orang, aku suka buat hal aku sendiri tolong orang tak kisah tapi jangan sampai buat aku rasa macam aku kuli je. 

Oklah teremosi pulak, jom kita layan cerita bergambar ya.

sampai kampung tengahari petang tu aku ajak emak pi kedai cari aiskrim, budak 2 orang ni mesti ikut

muka gembira dapat memborong aiskrim

aiskrim yang dipilih oleh emak, Aiyan dan Ecah


pokok cuban oregano emak

bukan main gemuk pokok ketumbar jawa emak

pokok petai depan rumah yang memang kesayangan emak

pemandangan pagi depan rumah, sentiasa indah di mata aku

air dekat parit kampung kami warna coklat tau, sebab tanah gambut

hari jumaat pesan kek marbel dengan kek oren dengan kawan sekolah

sedap sangat memang puas hati

rojak asma nama diberi

tongmo ayam dan daging... makngah belanja

bunga ros semaian makngah, geram sangat

pesan lagi kek untuk bawak balik ke Selangor

nasi lemak menu sarapan hari terakhir dekat kampung