as salam sume kwn2,
selamat hari selasa, selamat hari gaji kwn2, jgn lupe byr segala utang piutang sebelum berpoya2 hehehe peringatan utk diri sndiri jgk nih
udah lama ek aku tak share resepi ngn korang? yelah abis tu aku msk selalu benda yg mudah2 yg biasa dh korang buat kan, apa lah sgt nk share resepi asam pedas, resepi sambal tlr heheheh
resepi Kentang Bakor sedap:
Bahan2:
1kilo kentang atau lebih ikut suke korang lah ek, cucu bersih2 kulitnyer
daging cincang atau daging beger
beberapa keping keju cheddar (ikut korang nk pakai jenama apa)
1 biji bwg holland /bwg merah besar (potong dadu)
3 ulas bwh putih (cincang halus)
daun sup sikit
lada hitam
garam
lobak (potong dadu)
tomato (potong dadu n buang biji)
Cara memasak:
- Belah 2 kentang pastu kukus sampai dh empuk, lps tu korang korek la bhg tengah kentang tuh tp jgn sampai takde langsung,
- tumiskan bwg merah bwg putih sampai naik bau lps tu masukkan daging beger/daging cincang, bila dh masak masukkan lobak n tomato kacau2 perasakan ngn lada hitam, garam dan masukkan kentang td yg kite korek tuh... jgn korang buang lak...
-akhir sekali masukkan daun sup...
- bile dh agak sejuk korang pun amik sesudu inti tuh boh semula kt kentang td, boh cheese atas dia, ikut korang nk boh cheese banyak mana
- aku sbb pakai kentang biasa je aku potong 4 cheddar tuh, kalu pakai kentang yg beso tuh kene pakai sekeping cheddar tuh baru ckp... itu ikut korang la ek
- bkr dlm oven api atas je tau, selama 5 ke 10 min suhu 200 ke 250.. (itu ikut jgk pd oven masing2 ek, nk lamakan sikit pun ok je)
|
ni yg udah siap di kukus... |
|
kalu iktkan jgn korek dalam sgt ek heheheh |
|
sbb kentang pun sedang, aku ttp asal boleh je..secukup keju yg ada |
|
ni rupe yg dh siap... sedap tau... cube jgn tak cube |