Friday, May 31, 2019

Resepi Kuih Bom @ Onde2 Bijan


As salam kwn2,

Salam 26 ramadhan kwn2 sume, arini dtg keje tp jiwa kosong... napsu nk buat keje dh takde dh wei.  Dh fikir pasal kampung je hehhehehe

Aku nk share ngn korang kuih onde2 nih, korang penah buat tak? ke tahu mkn je mcm aku hehehhe... 
Aritu sbb tingin nk buat kuih ni, aku gigih mintak resepi kt mak aku... siap kene gelak lg sbb katanya, senang sgt lah.
Ini lah resepi yg mak aku bg, mmg senang pastu sedap pulak tu hehehe

Bahan2 inti kelapa :

1 biji kelapa parut
2 tongkol nise @ gula melaka
2 helai daun pandan
sedikit garam
secawan air

Cara masak:
- Campurkan semua bahan2 ke dalam kuali masakkan hingga kering nya kelapa tuh


Macamni rupa dh masak nya... terpulang pd yg nk kering lg tuh


Bahan2 doh onde2:
1/2 plastik tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
sedikit garam / gula
kelapa manis
bijan
air

Cara masak:
- masukkan tepung pulut n tepung gandum dalam 1 bekas dan gaul2
- Masukkan garam n gaul lg hingga betul2 sebati
- Buat bulatan di bhg tengah2, masukkan air sedikit2 dan gaulkan hingga semua bersatu
- Pasti kan doh tidak terlalu cair atau keras
- bulat2kan doh dan leperkan, masukkan inti kelapa manis di tengah dan bulatkan semula
- golekkan dengan bijan hingga rata semua
- gorengkan dengan api sederhana kecil, jgn guna api besar, nnti meletup2 lak


kita gaul2 rata sekali ngn garam yek

boh air pastu gaul2... hingga jd doh yg tak melekat

mcmni.... kalau tak licin, gaul lg bagi licin n gebus

kita buat mcmni, inti boh banyak jangan sikit sgt

jangan lupa gaul2 semua hingga melitupi semua onde2 tuh

api pun tak pns sgt2, kalau tak meletup naya je heheheh

hasil yg dh siap goreng.... murni je kan rupanya

nsb lah jadi n mmg sedap, mkn lak pns2... buka tuh rasa ini dulu

Thursday, May 30, 2019

Photo Diary #18/2019 juadah berbuka

As salam semua kwn2,

Salam ramadhan ke 25 kwn2, kt opis aku ada juga yg dh cuti raya... jeles je rasa  hehehhe

Bulan puasa kali nih, mood memasak aku turun naik, rasanya tahun ni aku lagi banyak ke bazar dr tahun lepas.... kebetulan bazar ramadhan kt ukay perdana tu awal2 tak ramai sgt org.. tak sesak sgt itu yg mudah keje tu.  PD kali ni aku nk share ngn korang antara juadah berbuka aku yek...

Kat sini aku share ngn korang menu2 yg aku sempat masak untuk berbuka, masuk minggu ke 3 dan ke 4 aku dh mula malas, masak sejenis je makanan berat.. takde sgt rajin nk masak nasi yg ada lauk2 hehehhe.... nsb la laki aku senang nk jaga, klu bini nya kata mls.. dia beli kt bazar je... aku msk lauk sejenis pun dia ok je...


cuti wesak day, rajin lak nk buat popia sardin... gigih buat

masa ni petang, hujan lebat lak tu, gelap mendung... saja ku mls nk buka lampu sgt sbb aiyan tido... 

sambil bt popia sardin, aku bt bubur candil jugak 

saja aku msk kt rice cooker, sbb sambil2 buat kn 


lps siap membuat popia ngn bubur candil aku masak mee goreng basah lak... 

dlm kul 7 baru goreng nih, biar ranggup2 lg masa buka tuh

terlebih rajin masa cuti 20hb tuh... sampai 3 jenis aku msk
23 hb try buat ketayap konon nya... tp besor bebeno... tp abis lah, hehehhe kira jd lah tu kn
23hb nih maktek kata nk berbuka kt umah... laki aku beli nasi arab... 

meriah sikit kan... maktek bwk kuew tiaw tomyam


24hb tu aku mls masak... so aku msk megi grg je heheheh

tp lepas isyak tu aku ajak edy pi kfc hehehe... amik ayam grg yg egg crunch tu, sedap jugak
menu berbuka 25hb... makaroni goreng je

begedil jagung maktek bg, pastu grg cekodok pisang... yg lain beli je
26 hb pulak buat mehun singapura... time cuti mmg rajin sikit aku


ayam golek tu jiran bg, murtabak n sate edy beli kt bazar

28 hb aku berbuka ngn megi kari je... edy dia beli nasi ayam utk dia n aiyan

mee rebus terengganu menu berbuka semalam 


org rajin mmg gini, siap ngn periuk2 sekali boh atas meja... 




Wednesday, May 29, 2019

Oh pokok kemboja ku

As salam semua kwn2,

salam ramadhan ke 24, kt kalendar hari2 siap tanda lg tau hehehhe

Ujung minggu baru ni tv astro aku bt hal, dr jumaat tu dia dh asik tiada signal je, mula2 tu mmg tengah hujan lebat, jd biasalah kalau takde signal.  Tp nya kt luar terang benderang pun takde signal.. siap call center astro cek2 kata tak dpt signal.  Tak lama tu org astro dtg nk baiki, sekali tgk sbb piring astro tu dh kene ttp ngn pokok kemboja aku yg dh makin membesar merimbun.

Kene lah potong sikit pokok kemboja tu, supaya tak halang piring astro.  Pas raya edy kata nk trim sikit lg . Tp tulah syg nk tebang banyak2 sebelum ni depan rumah ni redup sbb pokok kemboja tuh. Kami nk trim je sikit2... walaupun bukan aku yg tnm pokok ni tp aku suka bunga nya

3 batang yg kene potong

nampak tak tu kesan yg kene potong

piring astro ni ddk dkt sini....
edy kata nnti nk tukar kedudukan supaya tak terhalang ngn pokok kemboja tuh

Tuesday, May 28, 2019

Oh pokok pandan ku


As salam semua kwn2

Salam 23 ramadhan kwn2

Nak cerita pasal pokok pandan ku, yg aku beli kt pasar tani akhir bulan lepas.  Alhamdulillah masih hidup subur lagi, cumanya sejak puasa nih... banyak masakan yg guna daun pandan, mmg dia lah aku kerjakan, sekali masak 2 helai daun, ni dh togel sikit heheheh

Walaupun masih halus daunnya tp ttp beraroma n wangi masakan, aritu masak NASI lemak pakai dia,(nasib sunah komen psl ni) :) masak ns tomato pakai dia, bubur candil pun dia, buat inti kelapa parut pun dia, buat badak berendam pun dia... mmg berbakti betul pokok pandan ku

ni lah pokok pandan ku... nampak dh makin togel dia, nsbla banyak rumpun nya
mmg daunnya comei tp tetap bagi aroma yg harum semerbak
pokok mulberi aku, dh mula tumbuh daunnya banyak sikit, nsb aku ikut arahan makngah buang semua daun2 yg ada aritu

ni lah tanaman yg ada di tepi rumah ku... harapnya subur lah dia



Monday, May 27, 2019

Lauk penyelamat

As salam semua kwn2,

Salam 22 Ramadhan kwn2

Kejap betul masa nih, dh masuk minggu ke 4 puasa, minggu depan dh nk raya... bila dh last2 ni mood nk masak beria2 time sahur mmg kelaut.  Sebelum ni masak nasi 2 cwn utk sahur, sekali dengan untuk aiyan n bekal dia time tengahari. Tp skrg masak 1 cawan pun tak abis... 

Bila mood dh makin ke laut, ada 2 lauk yg aku suka buat.
1- Bilis bawang kicap
2- telur mata dengan kicap

Ini kira lauk di saat genting lah, kadang grg ikan 2 ekor pun tak abis... aku pun kdg mkn nasi kdg abiskan masakan time berbuka, mcm mee grg, ns grg atau mehun grg. Kadang bila mood takde aku msk je lauk sediakan air pns edy, siapkan makanan aku layan tv sambil minum air.  

Skrg ni hati 60% dh kt kampung... nk bt keje pun dh rasa makin malas huhuhu 

kalau rajin aku boh sekali kentang

boh kicap ngn perahan limau sikit


telur mata, kuning kasi cair2 sikit

mantops betul lauk gini


Friday, May 24, 2019

RESEPI NASI TOMATO DAN AYAM MASAK MERAH versi Dana

As salam semua kwn2,

Salam Jumaat, bersamaan 19 ramadhan... kejap betul rasa dh nk masuk minggu terakhir ramadhan

Aritu masa cuti panjang aku kan jadi rajin sikit, so aku ada masak nasi tomato ngn ayam masak merah versi aku, aku nk share ngn korang nih... versi aku masak, aku ni jenis yg suka masak cara mudah, pastu aku jarang sangat2 guna rempah 4 sekawan tuh, jadi korang jgn heran kalau masakan aku mmg takde sgt guna rempah tu ye. 

1 set masakan terus aku share ngn korang, tapi ini cara aku lah... cara aku yg jenis masak shortcut. Jenis nk mudah kerja ye. hehehe
Selamat mencuba ye kwn2... 


Bahan2 nasi tomato:

4 cawan beras ( kalau guna beras basmathi lagi bagus) basuh dan toskan
3 ulas bwg putih- hiris halus
3-4 biji bwg merah kecil- hiris halus
2 helai daun pandan- potong kasar2
2 sudu besar sos tomato
1/2 cawan susu cair
2-3 sudu besar planta

Cara masak:

-Tumiskan bwg putih, bwg kecil, daun pandan dengan planta hingga naik bau dan bahan2 jadi layu
- masukkan sos tomato dan beras gaul2 hingga rata
- masukkan susu cair dan air secukupnya.
- Masak nasi seperti biasa.


aku suka tumis ni kt dapur dulu pastu baru pindah ke rice cooker.. masa tgh tumis ni semerbak bau

Rupa mcmni sebelum masak heheh.... 

Bahan2 Ayam Masak Merah:
1 ekor ayam potong kecil, gaulkan dgn garam kunyit dan goreng
5-6 uls bwg putih - blend
2 biji bwg besar - blend
1 biji bwg besar- hiris nipis
2 batang serai- ketuk
3 -4 sudu bsr cili boh
2-3 sudu besar sos tomato
2-3 sudu besar sos cili
2 biji tomato- potong dadu
1 keping asam keping
gula/ garam

Cara masak:

-Tumiskan dulu bwg putih, bwg merah yg kita blend dengan serai hingga naik bau , baru masukkan cili boh
- bila dh naik minyak atau dh nampak kering, masukkan tomato yg kita potong dadu, masukkan juga sos tomato n sos cili, masukkan sedikit air gula dan garam
- Bila dh nampak pekat n kering bahan2 tu, masukkan ayam yang telah di goreng dan hirisan bwg bsr gaulkan hingga sebati
- Biarkan dlm 5 minit pastu siap


tumis mula2 tuh... nk bg kering sikit air

lepas tambah cili boh, klu nk tukar ngn cili kering pun boleh... 

aku suka tambah tomato segar mcmni... bau dia lg sedap gitu

gini lah rupa ayam masak merah aku... kene pekat2 kilat gitu

Bahan2 acar mentah:

1 batang timun - di potong panjang, buang bhg tengah .. ( tp aku amik la sikit bhg tengahnya)
1 batang lobak merah - potong panjang
2 biji bwg merah kecil - hiris halus
5-6 cili api - potong bulat2
2 sudu bsr cuka
1 sudu bsr gula
sedikit garam

Cara sediakan:
Gaulkan semua bahan2 hingga sebati, siap
Lepas dh gaul sebati semua simpan dlm peti, bila nk makan baru keluarkan baru acar ni rasa lagi best

masa ni lps gaul2 gula pun blm larut, bila kita simpan dlm peti... sume tuh jd sebati
gini lah rupa nasi tomato aku ngn geng2nya... 


Thursday, May 23, 2019

Photo Diary #17/ 2019 Supink raya

As salam semua kwn2,

Maaf harini lewat dpt buat ntry, pagi tadi sibuk setelkan kerja2 almaklum cuti lama kan, walaupun cuma selasa je yg aku cuti rehat tp kerja bertimbun mcm 3 hari tak kerja hehehe.

Ujung minggu baru ni mmg aku sangat menikmati hari cuti, dapat masak mcm2 kali nih... minggu lps banyaknya beli je mls betul nk masak beria, tu yg ujung minggu baru rajinkan diri.  Nnti aku share resepi apa yg aku masak yek...

Cuti panjang ni kami pi supink baju raya utk aiyan n papa, baju tshirt, seluar n sandal untuk raya.  Mama dh cukup lah segala baju raya yg ada, cuma beli kasut je sepasang, boleh bwk ke opis jugak kn.

bazar ramadhan kt ukay perdana, kecik je tp bagi aku ok lah... makanan nya pun ada yg sedap n kene ngn tekak, n bila aku sampai awal takde sesak pun

perbezaan murtabak singapura ngn murtabak sini...
murtabak singapura tu mcm murtabak johor jgk gayanya,itu aku beli... teringat wei

murtabak singapura daging banyak... puas makan, jenis lapis2

kalau murtabak kl, banyak telur ngn bawang je
aritu bag jiran sebelah kopok lekor, dia balas ngn mee sup

menu sahur hari sabtu baru nih, aku suka masak bulat2 gitu sotongnya hehehe

sabtu tu pulak menu berbuka, nasi lemak ngn kepak goreng.. 

nasi lemak tu masak banyak, pagi ahad tu sahur nasi lemak cuma tambah ikan grg je

ahad tu dlm kul 11 lebih kami ke aeon alpha angle, nk cari baju raya aiyan

tp mama lak yg terbeli kst baru heheh... ni try test je nih

last2 mama amik yg ini... kira kasut raya lah kn

aiyan beli selipar avangers, papa beli sandal

pembelian lebih rm149 boleh dapat jam tangan ni satu ngn voucher rm25... ok jugak tu...
mama dh aim selipar bata tu heheheh... mama amik jam yg tengah tu, walaupun tak minat jam tangan kecik tp amik jelah benda free