as salam semua kwn2,
salam jumaat penuh barakah semua ye
Harap2nya korang semua sihat sejahtera hendaknya, doakan jgk aku moga bertambah sihat, batuk2 masih ada lg, lagi2 bila keje dlm opis yg ber ekon, mule lah batuk tak berhenti... cuaca sejuk skrg ni mmg betul2 alah pd aku... tak tahan nya
oklah balik pd tajuk atas tuh... nk share ngn korang masakan gulai ayam ala mil ku
Bahan2:
1 ekor ayam di potong sedang (potong 8 kot)
2 sudu besar cili boh @ cili kisar
3 biji bwg merah besar - di kisar @ blend
5 ulas bwg putih- di kisar
2 batang serai di titik
rempah 3 sekawan
3 sudu besar serbuk rempah cap rose - campur dengan air @santan
2 kotak kecil santan ( tp aku pakai 1 kotak kecik je)
1 potong gula melaka @ nisan
2 keping asam keping
2 biji terung di potong 4
2 biji tomato di potong 4
Cara Masak:
- Tumiskan 3 sekawan selepas itu masukkan cili boh , bwg merah dan bwg putih kisar tadi hingga bau dan naik minyak
- Masukkan rempah gulai cap rose dan tambahkan setengah cawan air, kecilkan api, biarkan utk 10 ke 15 minit.
- Masukkan ayam yg sudah di bersihkan ke dalam periuk @ kuali dan ttpkan sebentar, masukkan serai yg telah dititik
- Masukkan 1 ketul nipis nisan @ gula melaka dan tambahkan sedikit air, biarkan hingga ayam masak
- Masukkan terung dan tomato selepas itu masukkan santan bersama dengan asam keping
- Biarkan hingga santan pecah minyak selepas itu boleh perasakan dengan garam dan sedikit bahan perasa.
- Siap gulai dan boleh di hidangkan, boleh tambahkan lebih air kalau anda suka kuah yg cair dan kurangkan air jika suka kuah pekat.
Selamat mencuba
|
ni terlebih boh rempah itu yg pekat likat... tp nsb lah edy ngn katek kata sedap, siap esoknya beria cicah ngn prata segera |
|
gini lah rupe rempah cap rose... kredit utk google amik kt web rempah cap rose |