As salam semua kawan-kawan,
Minggu pertama cuti sekolah dah berakhir, aku ni tak tau lah bila nk mula cuti. Teringin juga nak balik kampung atau berjalan di musim cuti ni cuma suami aku tu susah sikit nak cuti nya.
Hari ini aku baik hati, nak kongsi 2 resepi mudah dengan korang. Bukan selalu kan aku baik hati gini hehehhe...
Ikan bakar tempoyak ini dah 4 kali aku buat, dah jadi kegemaran kami sefamily. Sambal tomato petis pulak, edy dapat dari pekerja indonesia.
IKAN BAKAR TEMPOYAK
Bahan-bahan:
2 ekor ikan talapia dan 4 ekor ikan cencaru (kelar-kelar badan nya)
3-4 sudu besar tempoyak
3 biji cili api bangla, tumbuk
4 ulas bawang putih, tumbuk
5 biji bawang merah kecil, tumbuk
1 inci kunyit hidup
garam
2 helai daun kunyit
aluminium foil
Cara masak:
- Gaulkan bahan tumbuk dengan tempoyak dan garam, tambah sedikit air kalau pekat sangat
- Ratakan tempoyak ke dalam badan ikan, letak cebisan daun kunyit pada ikan sebelum kita bungkus dengan aluminium foil
- Bakar di magic pan dengan api kecil sedang, jangan lupa balik-balikkan ikan
bahan utama, kebetulan ini ikan yang ada, aku semua kan je lah |
aku kelar dalam sikit sebab ikan talapia ni isi nya tebal |
bungkus kemas-kemas supaya isi nya cepat masak semua |
ikan cencaru bakar ini belah belakang jadi bila kita bagi tempoyak memang meresap, lawankan dengan ulam dan sambal tomato |
ikan talapia bakar, kalau ada daun kunyit banyak lagi best bau dia |
Bahan-Bahan:
1 biji tomato, goreng
5 biji cili api biasa, goreng
5 biji cili api bangla, goreng
3 ulas bawang putih, goreng
5 biji bawang merah kecil, goreng
2 sudu besar petis
Cara masak:
- Semua bahan-bahan yang perlu di goreng, gorengkan sebentar hingga layu sikit
- Tumbukkan semua bahan yang telah di goreng hingga hancur, tak perlu terlalu lembut kasar-kasar je
- Letak kan bahan yang ditumbuk ke dalam mangkuk dan campurkan dengan petis, perisakan dengan garam atau gula kalau tawar
Bahan utama |
ini Hasilnya, sedap sambal nih, menyelerakan |