Assalamualaikum semua,
Hari ini aku cuti rehat, lif rosak lagi kebetulan pukul 10.00 pagi ada perjumpaan dengan cikgu kelas Aiyan jadi cuti jelah. Boss aku pun kata ok je, ada mesyuarata apa-apa kang aku emel jelah dekat dia.
Ini resepi berulang sebab pernah kongsikan dulu, tapi kita kongsikan lagi dengan bahan yang agak lain. Rojak kegemaran kami adik beradik dan rasanya ada dekat Johor je. Macam rojak buah tapi ada sayur ,nanti cuba tau.
Bahan-bahan:
2 batang timun, potong ikut suka
6-8 keping tauhu, goreng dan potong dadu
1 ikat kangkung, celur
1 biji nanas sedang, potong kecil
1 bungkus kacang tanah, goreng dan tumbuk
1 botol petis@otak udang
5 sudu besar kicap manis
1 sudu besar asam jawa paste
2 sudu besar gula
20-30 biji cili api ,tumbuk
sedikit garam
*boleh tambah sayur tauge dan sengkuang juga, tapi aku lupa nak beli.
Cara masak:
- Campurkan petis, asam jawa, cili tumbuk, gula, garam, separuh kacang tumbuk dan kicap kacau hingga sebati.
- Lepas tu masukkan nanas dan timun, gaul rata masukkan kangkung, kacang tumbuk sikit dan tauhu gaul rata lagi.
- Rasa lah kalau kurang masin tambah kicap, kurang masam tambah asam sikit lagi. Dia kena ada rasa masam masin manis lemak gitu.Taburkan baki kacang tumbuk lagi.
- Selalunya aku biarkan 20 minit dulu baru makan, biar sebati betul- betul. Selamat mencuba.
|
Masukkan ini dulu biar dia cepat berair |
|
Aku paling suka dah simpan semalaman dalam peti, kuah dia makin banyak sedap hirup |
|
Kalau buat ni wajib bagi maktek sebekas besar |