Assalamualaikum semua,
Maaf ye kawan-kawan, sejak balik dari kampung aku tak pernah masak menu yang dapat di kongsi kat sini. Boleh di katanya hari kerja memang aku tak masak huhuhu tak tahu la tahap malas yang macamne. Balik kerja rasa dah penat sangat, mana dengan urus tanaman pastu kucing lagi mula lah malas masak muahahhaha.
Jadi hari ini aku nak kongsi resepi ringkas buat kordial dan jem roselle yang aku buat kat kampung. Memang mudah dan rasa dia menyegarkan, teringin jugak nak buat lagi lah kat sini pun.
Kordial Roselle
Bahan-bahan:
20 - 40 biji buah roselle (kopek bersihkan buang bijinya)
2 -3 cawan air
5-6 sudu besar gula pasir
Cara masak:
- Lepas bersihkan buah roselle basuh bersih buah tu, masukkan dalam periuk bersama dengan air dan gula, masak hingga buah roselle tu lembut.
- Boleh la tapiskan buah roselle yang tinggal untuk ambil kordial roselle
- Simpan dalam peti ais, kalau nak buat air tinggal tambah kan air dan ais
Jem Roselle
Bahan-bahan:
Buah roselle yang telah di rebus
6-7 sudu gula ( boleh tambah kalau kurang manis)
Sedikit air
Cara masak:
- Buah roselle tadi kan kita tapis, hampas roselle tu kita kisar dengan sedikit air hingga hancur.
- Masak dalam kuali roselle yang kita dah kisar dan masukkan gula, gunakan api kecil masak hingga pekat
- Bila dah sejuk boleh simpan dan guna
|
ini rupa buah roselle kot la ada yang tak kenal |
|
Buang biji dia lepas tu masak lah dia |
|
Nanti dia kan tukar jadi warna gini masukkan gula tau kacau dan masak lagi kejap sampai lembut roselle nya tu
|
|
Lepas kita tapiskan kordialnya buatla air roselle, sedap wei |
|
Lepas kita kisar, masak dalam pan lepas tu tambah gula |
|
masak lah hingga jadi pekat dan bila sejuk simpan dalam bekas |
|
Sedap masam manis... warna dia tu cantik |