As salam semua kwn2,
Maaf ye kalau korang mls nk jenguk blog aku nih, minggu ni mmg minggu rajin aku nk up resepi.
Resepi aku selalunya yg mudah2 je, jenis org pemalas ni mmg gini hahahhha
Aku suka mkn gulai kuning pantai timur ni, yg biasa org mkn ngn nasi berlauk untuk sarapan. Tp aku tak pernah try nk msk sendiri.... aritu edy beli ikan aya, tu yg try msk gulai kuning nih... sbb selalunya aku msk gulai nasi dagang yg berempah tu... tp msk mcmni sedap jgk sbb rasa dia lite2 je
Aku ni masak suka yang mudah2, yang rumit2 mmg aku akan olah bg mudah heheheh
Bahan:
1 ekor ikan aye ( di rebus ngn asam keping n gula melaka)
2 ulas bwg putih- blend
5 biji bwg merah kecik - blend
1/2 inci kunyit hidup - blend
1/2 inci lengkuas - blend
1 sudu bsr cili boh @ cili kering- blend sekali
2 keping asam keping
1 kotak kecik santan ( ikut saiz ikan korang besar atau kecik)
Kacang panjang
timun
Cara masaknya:
- rebuskan bahan2 blend tu sampai takde bau bwg mentah, masukkan sekali air rebusan ikan
- biarkan dlm 5 ke 10 minit lps tu masukkan ikan
- masukkan timun n kacang panjang...
- masukkan asam keping n santan, perasakan ngn gula n garam.. siap
- Sedap di makan ngn nasi putih n sambal belacan bersama ulam
* balik kg nnti kene bgtau kt mil ni, aku dh pandai msk gulai kuning ni hehehhehe
rebus ngn asam keping n gula melaka atau ngn gula nisan, dlm 30 minit atau lebih lagi |
Bila kita masukkan ikan tu bg meresap rsa tuh |
boh sayur2 pastu kacau2 jap baru boh santan |
Gini lah rupa bila dh siap masak.... kepala tu yg edy makan dulu.... |