As salam semua kawan-kawan,
Hari ini kita kongsi lagi resepi yek. Sesekali bagi resepi di hari selasa mana tau nak cuba untuk hidangan di cuti Krismas kan. Masa ini aku masak pagi sabtu minggu lepas, teringin nak hirup sup pagi-pagi tapi takmo kuah soto yang pekat dengan rempah. Jadi aku masak lah sup simple ini, makan time pagi dengan cuaca sejuk memang layan tau.
Bahan-bahan:
300gm daging, hiris nipis
1 batang lobak, potong ikut suka
1 bekas fish kek, potong nipis
2 batang akar daun sup
1 biji bunjut sup ( bunjut je tau, yang lain-lain aku tak masuk)
1 sudu kecil serbuk kasar lada hitam
5 ulas bawang putih, kisar
2 ulas bawang besar, kisar
1 inci halia, kisar
air secukupnya
garam
Hirisan daun sup
tauge
Mehun yang di celur
Cara Masak:
- Tumiskan bahan yang kita kisar hingga naik minyak
- Masukkan sup bunjut, akar daun sup dan daging, masakkan hingga daging hampir masak
- Bila daging dah tukar warna, masukkan lada hitam, lobak merah dan fish kek, tambahkan 3 cawan air, biarkan hingga mendidih
- Boleh tambah air ikut pada nak masak banyak mana, tambah garam sebelum matikan sup bila dah mendidih, akhir sekali taburkan daun sup
|
Bahan utamanya, boleh je kalau nak tambah sikit tulang ayam dalam sup ini |
|
Kita tumis bahan kisar hingga naik minyak, tapi kita guna minyak sikit je yek |
|
daging ni edy beli yang takde lemak, memang cepat masak |
|
tambahla air ikut pada kesukaan korang nak banyak mana ya |
|
menu sarapan pagi itu, dahla hujan memang layan lah menghirup sup |
|
simple je mehun ni tapi layan time sejuk-sejuk tu memang best lah |
|
budak kecik ni takmo mehun sup nak nasi lemak, gigihla mama masakkan nasi lemak sikit untuk dia |