Assalamualaikum semua,
Kali ini aku nak kongsi resepi makanan jawa di kampung aku. Kami panggil ubi blegudek, tempat lain tak tau la nama apa atau pernah buat ke tidak. Ubi kayu kalau aku tak rebus dan makan dengan sambal, aku suka masak macamni. Aku dah lama teringin nak makan ubi blegudek tapi asyik tak jumpa ubi kayu, bila jumpa di kedai wajib buat.Sedap lah
Kalau yang nak tahu rasanya macamne boleh la cuba ya. Mesti korang tak pernah makan kan.
Bahan-bahan:
5 ubi kayu yang telah dikopek dan potong sedang, rebus hingga empuk dan toskan.
3 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
1-2 sudi besar serbuk kari
sedikit garam
Segenggam bilis, goreng
Sedikit minyak masak
Sedikit air
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga layu dan sedikit kekuningan sikit
- Bila bawang dah layu boleh masukkan serbuk kari, masak dengan api sedang bils nampak sedikit kering boleh masukkan air, dalam suku cawan.
- Masukkan sedikit garam dan masukkan ubi yang telah kita rebus tadi, gaul hingga rata semua bumbu dengan ubi tu. Masukkan bilis goreng gaul rata lagi boleh matikan api.
|
Ubi rebus bagi empuk |
|
Boleh tambah daun kari kalau suka |
|
Tumis ya dua benda ini |
|
Layu dan sedikit kuning |
|
Masukkan serbuk kari, kacau lagi biar kari masak |
|
Aku tambahkan sedikit je air dan garam |
|
Masukkan ubi rebus |
|
Dah gaul-gaul rata akhir sekali baru masukkan bilis |
|
Siap dihidang |
|
Sedap... |
|
Petang tu ajak maktek datang rumah, dia pun layan makan ubi blegudek ni sebab lama tak makan... dia lagila tak pernah buat sendiri |
|
Esok nya aku bancuh tepung, dan goreng ubi blegudek celup tepung... sedap wei lembut empuk lemak-lemak |