Assalamualaikum semua,
Pagi tadi sejuk betul rupanya entah dari pukul berapa hujan renyai. Sampai ke pagi jalan lenggang je yelah dahla cuti sekolah, hujan pula memang la ramai yang tarik selimut sambung tidur. Sampai pejabat pun lenggang je, ramai kawan yang cuti balik kampung. Aku dan beberapa orang jelah yang kerja ni, bosan betul lah.
Hari ini aku nak kongsi resepi mudah dengan kawan-kawan menggunakan KICAP CHAR KUEY TIAW, kicap serbaguna tau. Ini maktek yang jual aku cubalah lepas tu memang rasa dia boleh tahan sedap dan mudah la nak digunakan. Aku dah cuba masak CKT, mee goreng dan nasi goreng menggunakan kicap ni. Kalau ada kawan-kawan yang nak cuba boleh bagitau aku ya.
Bahan-bahan:
1/2 mangkuk plastik ikea kicap CKT
1 bungkus mee kuey tiaw halus, leraikan dia tak perlu basuh
2 ulas bawang putih, ketuk
5 biji cili api, ketuk
8- 10 ekor udang
Daun kucai
2 biji telur
1 mangkuk kecil tauge
1/2 cawan air
Sedikit minyak masak
sedikit je garam
Cara masak:
- Tumiskan cili api dan bawang putih ketuk hingga naik bau. Lepas tu masukkan udang dan masak hingga separuh masak.
- Bila udang separuh masak, masukkan kicap dan air tunggu biar kuah mendidih tambah sikit je garam dan masukkan kuey tiaw pastikan api besar tau.
- Dengan api besar tu, kacau kuey tiaw masukkan kucai lepas tu telur, kacau hingga rata bila kuah dah makin sikit masukkan tauge dan matikan api.
- Nak kuah banyak atau kurang bergantung pada masing-masing ya.
|
Ini lah kicap nya |
|
Saja cuba guna kuey tiaw halus |
|
walaupun bawang putih ada kulit, tapi dah basuh tau |
|
masukkan udang ya |
|
separuh masak je tau udangnya |
|
masa ni dah mula gunakan api besar tau |
|
aku suka basah-basah gini... makan waktu ni aduh sedapnya dengan tauge tu ranggup lagi |
|
selamat mencuba |