As salam semua kwn2,
Salam jumaat ye kwn2, arini bosan nya rasa... opis macam lenggang je
Sebenar2nya takde gambar utk di kongsikan, pastu teringat pasal perencah mee goreng adabi yg baru tu, antara produk terbaru adabi... ramai dh tayang msk ngn perencah mee goreng ni, aku pun try jgk lah.
Lama dh beli perencah tu tp tak try goreng lg, baru2 ni baru cuba n puas hati sangatlah... mmg sedap di tekak aku.
Bahan2:
1 bungkus mee lidi (rebus n toskan) ( boleh je tukar ngn mee lain)
2 paste perencah mee goreng adabi
3 batang sosej (potong 5)
1 sudu bsr kicap lemak manis
1 biji telur
5 biji tomato ceri (potong 2)
segenggam tauge
Cara masaknya:
- panaskan sedikit minyak, masukkan sosej biarkn sedikit masak
- masukkan perencah adabi dan tomato ceri, gaulkan bahan tadi
- masukkan mee lidi yg telah direbus tadi...
- tambahkan kicap, telur
- akhir sekali masukkan tauge dan siap...
* boleh je nk mskkkan mcm2 lauk2 atau sayur2 lain, sbb kt umah aku ada benda alah ni je... ini je yg aku guna... tp tetap sedap...
Mmg sedap perancah mee goreng adabi tuh, tak perlu masukkan garam atau perisa lain...
masa awal2 keluar tu, asik takde stok je masa nk cari kt pasaraya.... |
ini lah rupa mee lidi yg aku guna tuh... kene rebus dulu kejap |
gini lah rupa mee lidi goreng bodo2... simple tahap apa |
Wah first time tengok mee lidi ni nampak sangat saya ni jarang masak kan. hihi sedap nampak bila dah siap masak
ReplyDeletewah.. boleh minta en. Hb buatkan ni.. hahaha..
ReplyDeleteDayah- mcm msk mee kuning jgk cuma mee lidi tu kene rebus kejap
ReplyDeletek Aizamia- boleh... compom sedap
Kakak belum pernah cuba milidi ni Dana.
ReplyDeleteTerima kasih berkongsi.
Nanti kalau jumpa di kedai boleh cuba.
Kak kalau masak-masak ni banyak belajar dari Dana.
Cara Dana bercerita jadi seronok.
Wah nampak sedap, terus nak cari perencah adabi tu 😁
ReplyDeleteAkak baru pertama kali tengok mee lidi ni... boleh cubalah lepas ni
ReplyDelete2 paste tu dua sudu ke?
ReplyDeleteSedep tak perencah mee goreng tu?
ReplyDeleteHakak kadang kadang malas beli perencah bagai ni sebab kadang kadang buat sendiri lagi sedap...Kalau perencah tomyam mmg selalu beli.
Tapi yelah kadang nak cepat dan senang kan Dana
tak pernah cuba lagi masak mee lidi.. nanti boleh cubalah :)
ReplyDelete