Assalamualaikum semua,
Pagi ini perut meragam sikit, pagi tadi sampai pejabat pukul 7.30 tapi dari duduk bilik dah 3 ke 4 kali berulang ke tandas. Memulas perut sampaikan rasa seram sejuk, menggigil menahan sakit. Masukkan kerja yang sempat dibuat ke dalam bilik boss lepas tu bagitau dia minta cuti rehat. Dia kata ok, pukul 8.45 pagi terus lah balik rumah, sambil menahan sakit perut. Entah silap makan apa, tapi Edy dengan Aiyan ok je.
Aku kongsi kan menu sambal yang Makyan pernah ajarkan. Dia kata tengok resepi ni di you tube dari Indonesia dia cuba buat, sedap dan semua suka. Mak aku pun dok puji je kesedapan sambal ini. Memang sedap, wajib kawan-kawan cuba.
Bahan-bahan:
15-20 biji cili api hijau,kisar
10 - 15 biji cili api bangla, kisar
1 ulas bwg putih,kisar
3-4biji bwg merah kecil, kisar
1 biji bwg merah besar,kisar
Minyak
Garam
2 sudu besar merah
Cara masak:
- Kisarkan cili api, bawang merah dan putih dengan minyak hingga hancur, kisar kasar kalau nak tumbuk pun boleh. Jangan guna air, kisar dengan minyak
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan tadi dengan api kecil hingga pecah minyak. Bila dah pecah minyak masukkan gula merah, garam dan serbuk perasa kalau suka.
- Bila dah secukup rasa boleh matikan api, dan siap
Bahan utamanya |
Kisar kasar, tapi aku terhapus pulak |
Tumiskan hingga pecah minyak |
Api kecil sedang |
Dah pecah minyak, masukkan gula merah dan garam |
Dah siap....bau dia sedap |
Makan macamni pun sedap, wajib ada ulam tau mau bertambah nasi |
senangnya..boleh la cuba nanti. semoga Dana cepat sembuh dan tiada apa apa yang serius
ReplyDeleteCuba nanti ye MY, mekasih untuk doanya MY
DeleteSemoga cepat baik sakit perutnya tu kak. Aaminn..
ReplyDeleteNampak cantik warna sambal bila letak gula merah tu. Best makan sambal macam ni. Penambah selera makan.
Mekasih Fizah... bila letak gula merah terus tukar warna
Deletebelum pernah cuba buat sambal bawang camni. pasti akan dicuba sbb nampak mcm sedap je...
ReplyDeleteCuba nanti ya cikgu, kurang kan cili kalau tak tahan pedas
Deletewah sedap makan dengan nasi. thanks for sharing :)
ReplyDeleteYa, selamat mencuba
Deletepenambah selera ni.. sedapnya!
ReplyDeleteYa betul2 penambah selera
DeleteEh senang jer cara buat dia...nak cuba buat la nanti...kalau nak derhaka bleh x..letak ikan bilis goreng ..hehehe
ReplyDeleteHeheheh boleh je kot kak...
DeleteSyafakillah Dana.
ReplyDeleteSimple je cara buatnya dan nampak sedap
Gambar last sekali tu mengundang betul adoi!
Aah mudah buatnya kak, bahaya boleh tambah makan
DeleteUlam kacang botor..ulam pucuk ubi celur,nyum nyum
ReplyDeleteSedap tu kak, memang gu lah tu
DeleteSenang je cara buat dia, nampak punnn sedapp. Makan dengan nasi panas panas lagi sedapppp!
ReplyDeleteYa, senang je dik..cuba tau nanti
Deletekalau boleh..nasi jangan tambah..
ReplyDeletememang berat tetapi perlu dilatih.
nasi sumber karbo dan gula yang tinggi.
karbo yng tinggi jika tidak dibakar dengan sempurna menjadi lemak
Ya, xsemestinya makan sambal sedap nasi kene tambah lagi, iti cuma ungkapan je
DeleteWahh terima kasih share resepi!
ReplyDeletesama2
Deletekiranyaa..jd x bpe pedas ye kak dana..haaa tq sharing kak :)
ReplyDeleteada rasa manis tuh tapi pedas ada jugak sebab boh cili bangla tu
DeleteJarang guna gula merah. Bolehlah ikut resipi.
ReplyDeletecuba nanti ye kak
Deletemasak guna gula merah automatik sedap, lebih2 lagi sambal.
ReplyDeleteya betul tu... rasa manis dia lain sikit
DeleteCantik kejadiannn sambal bawang gula merah.
ReplyDeleteRasa gula merah lebih sedap campur dengan cili.
senang cara memasaknya.. Boleh dicuba nie nanti..
ReplyDeleteWow boleh Cuba lah nanti
ReplyDeletesambal gini buat mkn nasi bertambah
ReplyDelete