Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi dengan korang resepi rendang ayam. Ini resepi turun temurun emak aku. Aku ingat aku pernah kongsi resepi rendang, tapi tak pernah rupanya.
Bahan-bahan:
1 ekor setengah ayam- potong biasa
2 kotak kecil santan
1 sudu besar jintan manis, kisar
1 sudu besar jintan putih, kisar
3 sudu besar biji ketumbar, kisar
2 inci halia, kisar
21/2 inci kunyit, kisar
4-5 batang serai, kisar
1 labu bawang putih, kisar
4-5 biji bawang merah besar, kisar
1 paket sedang cili boh puteri @ 1 cawan cili kering kisar (terpulang kepedasan masing-masing)
2 helai daun kunyit
4 helai daun limau purut
1 sudu kecil asam jawa
1 ketul nise @gula melaka
Air secukupnya
3 sudu besar minyak
Cara masak:
- Masukkan minyak ke dalam kuali, masukkan semua bahan kisar dan cili boh, gaulkan rata masakkan sekejap untuk 2 minit
- Masukkan ayam dalam bahan bumbu tadi gaulkan hingga sebati, tutup kan kuali dengan penutup biarkan ayam dan bumbu masak untuk 15 ke 20 minit dengan api sedang.
- Masukkan gula melaka dan asam jawa, gaulkan rata masukkan daun kunyit yang kita hiris halus dan tutupkan lagi kuali dengan penutup untuk 10 ke 15 minit lagi
- Masukkan santan, dan daun limau purut, biarkan untuk 10- 15 minit dengan api sedang jangan tutupkan kuali dengan penutup biarkan kuah agak kering. Aku suka rendang yang berkuah macam ini.
*Aku kisar bahan-bahan bumbu tu dengan minyak masak sebab itu dia jadi agak berminyak.
* Aku memang jarang sangat masak bubuh kerisik, selalu guna santan jebahan utama ya... |
gaulkan sebati tau bumbu ini |
gaulkan rata dengan bumbu sebelum tutup dengan penutup |
kita tutup biar cepat masak , jangan lupa api sedang ya |
ini bahan utama takde gula nise dengan asam jawa tak jadi |
daun kunyit kene ada barulah bau dia semerbak harum |
santan 2 kotak kecil, kalau nak lebihkan pun boleh |
tunggu sebentar biarkan kering dan pekat kuah |
dah siap.... rendan ayam cara aku |
Rendang ayam macam berkuah sedikit.
ReplyDeletedana memang suka rendang yang berkuah kak, tak suka yang kering...
DeleteLapar sungguh nengok time tengah hari ni :D
ReplyDeleteAkak pun suka kisar bhn dengan minyak, sebab jadi lebih halus dan takmo ada air masa menumis.
heheheh... itulah kak kisar dengan minyak lebih halus dan tahan lama kalau simpan dalam peti kan kak
Deletesedapnya rendang akak. nasib baik baru lepas makan..haha
ReplyDeleteheheheh itu selamat
Deletekalo kat kampung saya, mamak biasa buat jenis berkuah gini la...hihi..kat kedah pulak, rendangnya kering..
ReplyDeleteakak jenis suka mkn dengan nasi impit itu suka berkuah banyak hehehhe
Deleteyelah emak dana pun kalau buat rendang daging selalu tak guna minyak, cuma rendang ayam kadang boh kadang tak boh pun boleh
ReplyDeletesedap sokmo masakan dana ni.
ReplyDeletehehehhe alhamdulillah kita kongsi resepi moga ramai dapat mencuba
DeleteWak pun suka rendang berkuah.
ReplyDeletebetul tu wak, sedap buat makan dengan nasi impit atau dengan apa-apa
Deletesedap ni, lapar pulak malam2 ni hahah
ReplyDeleteheheheh tulah lenkali kalau entry jumaat jangan tengok lewat malam kang lapar lak
Deletewah sedap nampaknya,cicah roti canai..perghh
ReplyDeletehehehe betul tu cikgu...
Deletesuka makan ayam masak rendang 😍😍😍 tapi masak x 😂😂😂
ReplyDeletehehhehe takpe, nanti cuba lah mudah je cara yang akak kongsi ni
Deletebaru masak rendang semalam Dana lebih kurang je resepi kita ni :)
ReplyDeleteye kak, selalu resepi rendang ni lebih-lebih kurang je cara buatnya...
DeleteAlhamdulillah. Resepi turun-temurun begini memang sedap, menepati selera keluarga sebab dah jadi hidangan tradisi.
ReplyDeletealhamdulillah kak, dari dulu memang gini lah cara emak buat dan dana pun ikut je
Deletekalau shida pun jenis suka rendang mcm ni berkuah..sbb kdg2 kalau cicah lemang or ketupat pun..mesti celek kuah.. lauk ratah je ^_^
ReplyDeletebetul tu, kalau takde kuah kering sangat rasa tak puas nak buat cicah
DeleteSEDAPNYA RENDANG AYAM ADA JINTAN N KETUMBAR LAIN RASANYA
ReplyDeletebetul tu kak... rasa jintan dan ketumbar tu bagi lain sikit dari masakan lain kan
Deleteterliur pulak tengok rendang
ReplyDeletenanti kene cuba tu kalau terliur
Deletenaik seri rendang ayam akak. color rendang nampak cantik dan pastinya sedap kak. nice resepi kak. :D
ReplyDeleteterima kasih, cili boh tu yang warna merah menyala tu.... nanti cuba lah ya
Deletesedapnya hasil kejadiannya! Cik TK pun suka rendang yang berkuah. Sebab rasa lagi syok makan dengan kuah. kuah tu pun boleh makan dengan roti.
ReplyDeleteya betul tu, sebab tu jenis suka rendang berkuah
Deletesedapnyaaaaaa! terus lapaq
ReplyDeletehehehe nak suruh makan dah lwt malam lak... sabar je yek
DeleteMasuk ke blog Dana terus lapar..
ReplyDeleteNampak makanan sedap tak menahan, rendang my fav too :)
heheheh setiap jumaat memang segmen share resepi kak, kene jenguk lepas dah kenyang lenkali hehehe...
DeleteOK ...cara kita sama...mungkin berbeza pada rasa sebab MY tak kuat masin
ReplyDeletedulu suka gak rendang camni sbb memang itu je cara mama ammi masak. tapi bila dah kawen ngan org kuat makan pedas ni...rendang cili api the besttt
ReplyDelete