Friday, April 5, 2019

Resepi Popia Sardin Dana

As salam semua kwn2,

Selamat berjumpa semula kita di hari kita berkongsi resepi...

Harini aku nk kongsi resepi popia sardin aku, popia inti kentang ngn sardin hehehhe
Aku kalau bt popia selalu mmg inti kentang atau inti carb stik, jarang buat yg inti sayur tuh.

Bahan2 :
1 bungkus kulit popia

10 biji kentang- potong memanjang
3-4 ulas bwg putih - blend @ tumbuk
2 biji bwg besar - blend @ tumbuk
2 sudu bsr cili boh
1 tin sedang sardin - hancurkan
1 sudu bsr serbuk kari
garam/ gula

Cara masak:
- tumiskan semua bahan yang blend dan cili boh hingga naik minyak
- bila dh kering bumbu tu, masukkan serbuk kari dan sardin yg dah di hancurkan
- masukkan kentang, gaul2... masukkan gula n garam juga air
- masakkan hingga inti empuk dan kering... blh matikan api
- tunggu inti sejuk baru gulungkan ngn kulit popia...
selamat mencuba

masa tgh tumisnya
boh banyak ni inti dia... biarlah kembong sikit takpe


buat sambil rilex2 dpt banyak nih simpan dlm peti, utk simpanan bila2 nk grg

lps siap buat, trs grg teritam sikit hehehhe.... 

tak pyh cicah sos pun sedap... 



19 comments:

  1. Buat sendiri, memang puas makan, kan? :)

    ReplyDelete
  2. wahh mcm sedap je ..nak cuba lah nanti

    ReplyDelete
  3. Kakcik Seroja- betul tu kakcik... puas sangat.. tgh rajin mmg lah mcm2

    Ayina- mmg sedap, cuba lah nnti ye

    k Aryan Azra- mmg best kak heheheh

    ReplyDelete
  4. Wahhhh nampak gayanya ala ala karipap jugak ni cuma kulit je berbeza. Memanglah sedap tak payah cicah pun hihi...
    Hakak pun tak berapa suka popiah inti sayur tu Dana...

    ReplyDelete
  5. Buat kecik2 senang nk ngap kan dana hihii

    ReplyDelete
  6. Mesti sedap ni. Kami sekeluarga hantu popia!
    Boleh cuba popia inti sardon pulak. Tq for sharing!

    ReplyDelete
  7. Sedapnya kak... Simple je kan.. Tapi antara rajin dengan tak je kn..

    ReplyDelete
  8. krup krap... sedapnya popia sadin dana

    ReplyDelete
  9. Suka juga, tapi malas nak buat.
    Order seringgit.

    ReplyDelete
  10. Rajin sungguh Dana..

    Nak oder setinggi jugalah mcm WP sbb malas nak buat 🤗

    ReplyDelete
  11. k Hainom- betul tuh kak, mcm karipap tp jenis mls nk nguli doh nya....

    k Ilahjy- tak rajin nk bt kecik2 kak... biasa buat saiz gini

    Mrs.A- sedap kak, tryla

    k Amie- sedap kak, cuba lah... sama2

    Maria- betul tu cikgu... antara rajin gn tak je

    k Paridah- sdp kak, mkn time2 ptg bt kudapan

    wak WP- kalau dekat bkn singgit sepinggan dana boleh antarkan

    k YatiCH- kadang2 ke laut gk kerajinan tu, klu kita berjiran sepinggan dana bg kak heheheh

    k Mamapp- yg mudah2 boleh la kak

    ReplyDelete
  12. Suka sgt resepi simple macam ni..
    Kebetulan kulit popia pun ada dlm fridge..
    boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
  13. k Nurbijen- selamat mencuba kak... dana kalu yg simple n mudah mmg suka...

    ReplyDelete
  14. Cici sampai sekarang tak reti buat popia. asyik terbukak je T_T

    dulu kan time femes popia carbonara tu, inti dah cun sekali time goreng terbukak. T_T

    ReplyDelete
  15. aduuu sedap niii..da lama tak buat!

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...