Selamat berjumpa semula kita di hari kita berkongsi resepi...
Harini aku nk kongsi resepi popia sardin aku, popia inti kentang ngn sardin hehehhe
Aku kalau bt popia selalu mmg inti kentang atau inti carb stik, jarang buat yg inti sayur tuh.
Bahan2 :
1 bungkus kulit popia
10 biji kentang- potong memanjang
3-4 ulas bwg putih - blend @ tumbuk
2 biji bwg besar - blend @ tumbuk
2 sudu bsr cili boh
1 tin sedang sardin - hancurkan
1 sudu bsr serbuk kari
garam/ gula
Cara masak:
- tumiskan semua bahan yang blend dan cili boh hingga naik minyak
- bila dh kering bumbu tu, masukkan serbuk kari dan sardin yg dah di hancurkan
- masukkan kentang, gaul2... masukkan gula n garam juga air
- masakkan hingga inti empuk dan kering... blh matikan api
- tunggu inti sejuk baru gulungkan ngn kulit popia...
selamat mencuba
masa tgh tumisnya |
boh banyak ni inti dia... biarlah kembong sikit takpe |
buat sambil rilex2 dpt banyak nih simpan dlm peti, utk simpanan bila2 nk grg |
lps siap buat, trs grg teritam sikit hehehhe.... |
tak pyh cicah sos pun sedap... |
Buat sendiri, memang puas makan, kan? :)
ReplyDeletewahh mcm sedap je ..nak cuba lah nanti
ReplyDeletewahhh macam best nih
ReplyDeleteKakcik Seroja- betul tu kakcik... puas sangat.. tgh rajin mmg lah mcm2
ReplyDeleteAyina- mmg sedap, cuba lah nnti ye
k Aryan Azra- mmg best kak heheheh
Wahhhh nampak gayanya ala ala karipap jugak ni cuma kulit je berbeza. Memanglah sedap tak payah cicah pun hihi...
ReplyDeleteHakak pun tak berapa suka popiah inti sayur tu Dana...
Buat kecik2 senang nk ngap kan dana hihii
ReplyDeleteSedap nampaknya tu
ReplyDeleteMesti sedap ni. Kami sekeluarga hantu popia!
ReplyDeleteBoleh cuba popia inti sardon pulak. Tq for sharing!
Sedapnya kak... Simple je kan.. Tapi antara rajin dengan tak je kn..
ReplyDeletekrup krap... sedapnya popia sadin dana
ReplyDeleteSuka juga, tapi malas nak buat.
ReplyDeleteOrder seringgit.
Rajin sungguh Dana..
ReplyDeleteNak oder setinggi jugalah mcm WP sbb malas nak buat 🤗
Sedap tu pandai Dana masak
ReplyDeletek Hainom- betul tuh kak, mcm karipap tp jenis mls nk nguli doh nya....
ReplyDeletek Ilahjy- tak rajin nk bt kecik2 kak... biasa buat saiz gini
Mrs.A- sedap kak, tryla
k Amie- sedap kak, cuba lah... sama2
Maria- betul tu cikgu... antara rajin gn tak je
k Paridah- sdp kak, mkn time2 ptg bt kudapan
wak WP- kalau dekat bkn singgit sepinggan dana boleh antarkan
k YatiCH- kadang2 ke laut gk kerajinan tu, klu kita berjiran sepinggan dana bg kak heheheh
k Mamapp- yg mudah2 boleh la kak
Suka sgt resepi simple macam ni..
ReplyDeleteKebetulan kulit popia pun ada dlm fridge..
boleh cuba ni :)
k Nurbijen- selamat mencuba kak... dana kalu yg simple n mudah mmg suka...
ReplyDeletewahhhh.. sedap :)
ReplyDeleteCici sampai sekarang tak reti buat popia. asyik terbukak je T_T
ReplyDeletedulu kan time femes popia carbonara tu, inti dah cun sekali time goreng terbukak. T_T
aduuu sedap niii..da lama tak buat!
ReplyDelete