Dah jumaat dh ye kwn2, dh tinggal beberapa minggu je lagi nk sampai bulan puasa nih. Aku nk share ngn korang antara lauk peberet edy, nk masak pun mudah je. Dana masak mana ada yg rumit2 heheehhe
Jom kita tgk bahan2 nya, arini ntry awal sikit aku ada kursus jap lagi nih
Bahan2:
500gm daging - di hiris nipis
1 inci halia - hiris serong nipis
3-4 ulas bwg putih- ketuk
1 biji bwg merah besar - mayang halus
1 sudu kecik serbuk lada hitam kasar
1 btg serai - di ketuk
1 keping asam keping
1 biji tomato - potong kecil
sedikit air
minyak untuk menumis
Cara masak:
- tumiskan bwg putih+bwh merah+halia+serai hingga naik bau
- masukkan tomato
- lepas tu masukkan daging n serbuk lada hitam , kacau2 hingga daging masak rata... tutup kejap kuali ngn penutup ya
- masukkan sedikit air, asam keping, kicap dan lada kelantan gaul rata lagi (aroma lada tu mmg sedap)
- akhir sekali masukkan sedikit garam n boleh matikan api
Bahan2 nya ya... mudah je kan |
aku boh minyak sikit je sbb takmo rasa berminyak sgt |
tomato takmoh bagi pun tak pe, tp aku nih mmg dh mcm ada ketagih sikit ngn tomato hehehhe |
aku suke pakai serbuk lada hitam yg kasar gini, bukan ajishio tau... sbb yg ajishio selalu sekali ngn garam |
sebab dagingnya aku hiris nipis2 dia jd cepat empuk, edy pun beli daging yg takde lemak sgt n takde yg liat2 tuh |
dah siap... lada tu mkn je tak pedas pun, tp aroma dia tuh... mmg best |
sedapnya.. bersahur makan ni, memang berseleralah Ros...
ReplyDeleteHiris daging nipis-nipis memang cepat masak. Tak perlu ambil masa lama nak bagi empuk, rasanya pun masih manis! Sedap tu masak black pepper!
ReplyDeleteCik Rose- betul tu cik Rose... simple2 gini mmg pembuka selera
ReplyDeletek Amie- betul tu kak, cpt nk msk itu yg dana suka heheheh
Memasak ni, bila ada bahan antara rajin dengan tidak je, kan Dana? :)
ReplyDeleteallahu. ni kalau makan time sahur, confirm terlajak tambah nasi. haha
ReplyDeleteTerliur tengok Dana..
ReplyDeleteSedap ye.. 😋🤤
Kakcik Seroja- betul tu kakcik...
ReplyDeleteUmi Nazrah- heheheh tu lah, yg simple tu sedap tuh
K Yati CH - hehehe sdp kak, dana ni jarang2 msk daign, sesekali tu layan
ReplyDeleteNampak sedap dan menyelerakan.
ReplyDeletedah lama tak memasak. ingat nak kumpul resepi n try satu satu
ReplyDelete#321 cak ray singgah follow sini
Sedapnya!
ReplyDeleteAssalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik.
ReplyDeleteAllahu, kecur air liur melihatnya. minta izinkan copy resepinya, nak cubalah nanti. kena dengan nasi panas-panas hmm..
Sedapnya..kak yan memang suka lauk berasaskan lada hitam ni...tapi suami pulak...kalah dgn lada hitam. Sakit perut kalau makan
ReplyDeletedapnyaaaa..dah la kita suka daging!
ReplyDeletewak WP- sedap wak, nk msk pun mudah
ReplyDeleteRay- nnti jenguk2la resepi akak banyak yg mudah2 je... nnti follow kembli
Tengku SOfia- betul, sedap
en Abuikhwan- wsalam... amin, silakan, selamat mencuba ya
k Azian- kalau dana aiyan lak yg kalah ngn lada hitam, selalu kene ada lauk backup utk dia yg tak pds
Sunah- apa lg, pasni try tau... mudah n sedap
alamak ni kalo dpt, mkn bertambah 2-3 kali ni hehe
ReplyDeleteAnamizu- hhehhehe tulah, walaupun simple je kan
ReplyDeleteWah tgk gambar pun dh terasa sedap
ReplyDeleteterbaek.. sedap ni :)
ReplyDelete