as salam semua kwn2,
Salam hari selasa yg redup arini, almaklum mlm td hujan lps dh lama tak hujan kn.
Arini tak berapa sihat, dok la batuk2 mlm td.... aku nih mmg sensitip ngn udara sejuk2 nih... org ada asthma mmg gini kot, slh mkn pun boleh jadi hal...
Jadi arini nk share resepi ngn korang lg
Masakan org jawa tapi nya, saja lah share kot2 ada yg nk try msk kan.
Ada org panggil msk pecel (ni bukan pecal yg ada syr2 tu tau) tp aku suke panggil msk lemak cekur @ kencur. Ni kwn2 jawa msti kenal masakan nih punya.
Aku paling suke aroma cekur tu buat berselera makan, nsb lah edy nih jns senang lauk ini pun dia boleh mkn bertambah2.
Bahan2:
2 ekor ikan bawal potong 4 - goreng ngn sedikit garam ye (ikan ni boleh ganti ngn ikan apa2, biasa org pakai ikan pari, ikan keli tp aku hentam je)
5 ke 6 ketul biji cekur - tumbuk
15 ke 20 biji cili api - tumbuk
3 ulas bwg putih - tumbuk
2 biji bwg merah kecik- tumbuk
1 kotak kecil santan
sesudu kecil asam jawa
sedikit garam n gula
2 cawan air kosong
daun cekur- potong halus (klu takde pun takpe)
Cara Masak:
- Rebuskan bahan2 tumbuk dengan 1 cawan air kosong, biarkan hingga naik bau
- masukkan santan dan secawan air, lpstu masukkan ikan goreng
- Perlahankan api, perasakan ngn asam jawa, gula n garam
- Biarkan hingga kuah pekat n matikan api
ni lah rupenya.... masa tu edy tgh sibuk kopek petai hehehehe |
Ini resepi org bangsa kita ni Dana
ReplyDeleteCekur mana boleh tinggal.
Aroma dia itulah yg best sangat.
Kakak ada tanam cekur tau:)
Saya suami isteri kurang sikit dgn rasa cekur ni..
ReplyDeleteTu bila nak beli pecal tu siap tanya, ada cekur ke,
kalau ada cekur mmg tak jadi lah beli..
kalau teringin makan kena lah buat sendiri hihihi..
Tapi tengok lemak bawal cekur dana tu nmpk sedap..
Kakcik suka makan pecal jawa yang ada cekur tu. Sedap... :)
ReplyDeletesedapp tu dana...
ReplyDeletesemoga cepat sembuh dana....cuaca xmenentu sangat...smlm balik kije panas ngat..ngat..tapi sampai puchong baru lepas hujan lebat...
lawan ngan sambal belacan + nasi panas2. memang mak mertua lalu pon tak pasan nih.
ReplyDeleteaduhaiiii.. lapor pulak tetiba.
Masa dok tg.karang selalu dapat mkn masakan ni sedap dana acik suka
ReplyDeleteNani tak berapa minat sangat cekur tapi abah Nani memang suka kalau letak cekur ni :)
ReplyDeletePecel lele pun enak jugak.
ReplyDeletesedap juga ni dana
ReplyDeleteDulu jiran kat kampung akak selalu bagi masak lemak cekur ikan keli. Masa tu tau makan aje tak terlintas pulak nak mintak resepi.
ReplyDeleteLepas ni bolehlah buat resepi dana ni.
masukan petai dalam tu lagi menawan. hehehehe
ReplyDeletewah pecal! sedap! 😋
ReplyDeleteSedapnya. Boleh nak cuba juga nanti.
ReplyDeleteSedap masak lemak tambah cekur tu.
ReplyDeleteOoo.. Ingatkan pecal.. Rupanya pecel. Bunyi dekat dekat sama. Cekur susah nak jumpa kat tempat SB.
ReplyDeletebaru tahu ada beza pecal dengan pecel
ReplyDeletetak pernah cuba lagi ni.. ada resepi, bila-bila nanti boleh cuba. thank you kak :)
ReplyDeletek Zakie- betul tu kak, jd selera tau... mestilah akak kn rajin menanam
ReplyDeletek Norhayati- itulah kak, kadang ada org tak suke ngn bau dia, hehehe nampak menyelerakan kan
Kakcik Nur- sedap tu kakcik, makanan diet
k Norey- sedap bg yg suke kak... itulah perubahan cuaca mmg dana tak tahan
Nafira- hehehe tak pyh lwn sbb lemak bawal tu dh pds dh dik, mkn ngn sambal belacan kang nngis ko heheheh
Acik Erna- heehhehe tryla msk lg acik, mana tau anak2 suke
Inani- kadang bau dia tu org tak suke, akak lak hantu cekur
en WP- mmg enak pecel lele
k Raihanah-mmg sedap kak
k Amy- try lah kak, mana tau kene ngn selera akak sefamily
en Zulhilmi- dh jd bau petai lak nnti
Ainniah- sdp2
PMDR- cuba jgn tak cuba
Jobdirumah- sedap, klu ada daunnya lg sedap
k SueBee- heheheh sebutan lain skit, kene impot dr sini tuh SB
k Raihanah- beza... tp kadang org tk tau
cik Rose- cuba cik rose, alang2 dh duk jb tuh
Mak hakak dulu dulu suka masak ni Dana. Tp mak guna ikan pari kecik, org panggil 'tuke'. Hakak suka je, hakak kan semua bedal hihi... tp tak pernah buat sendiri.
ReplyDeleteEdy makan ke tak tu?
Msti sedap ni dana..x pernah lg msk mde ni
ReplyDelete