as salam semua kwn2,
Selamat hari isnin, pg nih terasa rajin lak nk share ngn korang resepi popia inti sadin.
Aku nih kalau teringin nk mkn sesuatu, mmg rajin buat sendiri... sbb kadang takde jumpa org jual apa yg aku nk mkn tu hehehhehe...
nampak sgt selera lain dr lain kan ... nk wat camne, selera org kampung kan.
Mak aku, dr kami kecik sampai beso panjang nih mmg tak penah bt popia inti syr yg mcm biasa org jual, dia suke buat popia inti mcm epok2, inti kentang ngn ayam or daging, atau sardin.
Jadi kami adik beradik pun terikut la ngn cara mak msk tuh...
Bagi korang yg tak penah bt popia sadin mcm aku, blh la cube nnti ye
Bahan2 Inti:
Kentang 1 kilo di potong panjang2
1 tin besar sardin ( di hancurkan)
4-5 ulas bawang merah kecik - tumbuk/ blend
3- 4 ulas bwg putih- tumbuk/ blend
15 biji cili api - tumbuk/ blend
sedikit garam n gula
2 slice keju chedddar
sepokok daun sup- potong halus
Cara Masak:
- Tumiskan semua bahan2 yang di tumbuk/ blend hingga naik bau dan kering
- Masukkan sardin yg kite telah hancurkan tadi, masakkan dlm 5 ke 10 minit
- Masukkan kentang dan sedikit air, biarkan hingga empuk
- Perasakan dengan gula n garam, akhir sekali masukkan keju td
- Taburkan daun sup dan matikan api... biarkan sejuk sebelum gulung dgn klt popia
Ini lah rupe inti popia sardin ku itu |
kejap je buat 50 biji popia, lagi2 bila takde org mengaco |
gini lah rupe popia sardin ku |
Sebelum simpan dlm peti, kasi interprem dulu |
p/s: opis aku nih, asal isnin je takde air, kene call maintenance baru ada air.... pastu jumaat ptg sblum kul5 dh takde ari... apa lah nk jd nih
sedapnya pagi2 tengok makanan..senang tu lama akak tak buat popia
ReplyDeleteKalau kukus pun sedap juga Dana
ReplyDeleteLembut aje rasanya:)
Senang buat sendiri, kan Dana. Buat banyak-banyak, simpan. Bila-bila rasa nak makan, tinggal goreng je... :)
ReplyDeletemenarik, senang je boleh buat sendiri
ReplyDeleteuishhh.. unik nih. tak pernah lagi tgk popia inti ginnih.
ReplyDeletenak buat sendiri kemain malas. ape kata hantar sket kat shah Alam. hahahaha.. Ampunnnnn.
tetiba teringat pulak popia inti cendawan yg pemes skrg ni. i neh hantu cendawan. tapi sama jugak alasan seperti di atas. malas nak buat. hak hak hak.
k ARyan - senang kak, klu yg ssh mmg tak buatlah dana nih
ReplyDeletek Zakie- tak penah lak kukus kak,dana suke yg ranggup2 gitu
Kakcik Nur- betul tu kakcik, tingin grg je... puas mkn
k Raihanah- aah senang je...
Nafira- ko tu mmg semua mls hahha... pakkal jauh shah alam tu klu dkt akak dh kirim... inti cendawan tu blh je nk bt tp akak lg teruja isi sadin nih
sedappnyaaa dana..tgk inti tu....huhuhu...nak kena rasa air tangan dana ni....hehehheehhe
ReplyDeleteSedapnyaaa kak Dana.
ReplyDeletenanti akan tiba saya akan buat.. hehehe.. acuan karipap dah beli... nanti buat karipap inti ni
ReplyDeleteBuat minum petang sedap ni.
ReplyDeleteTerasa lapar pulak.
sedapnya popia sardin. senang rupanya nak membuatnya yer. tq share resepi senang2 macam ni.
ReplyDeletenampak sedap tu Dana.
ReplyDeleteKiranya ni ala ala makan karipap inti ranguplah ek Dana hihi... Sedap jugak tu weyh. Apa kira, kita yang buat dia kan....
ReplyDeleteBaguslah ko ni Dana, rajin. Patutlah Edy sayang ek...
Good idea dana..
ReplyDeleteBoleh buat popia frozeen kan..
Akak pun nak buat lah..
Mwnarik ni ! Apa2 pom msakan ..bila dh gna sardin confirm sedap..
ReplyDelete