Friday, July 19, 2013

udang goreng kunyit versi aku

as salam sume kwn2,

salam ramadhan ke10, arini aku k share ngn korang cara aku msk udang goreng kunyit, bkn takat udang, hati ke, ayam ke daging ke aku bt versi gini, versi aku paling simple.

Bahan2:

300gm udang buang kepala ngn ekor
1 batang lobak (potong ikut suke)
segenggam kacang buncis (potong panjang)
1 biji bwg besar (mayang)
2 ulas bwg putih (potong kecik)
6 biji cili api (potong besar)
sedikit halia (potong halus)
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
1/2 garam
1 sudu besar minyak masak

Cara:-
Gaulkan serbuk kunyit+garam+udang, biarkan beberapa minit sambil siapkan bahan2 lain.  Bila minyak dh panas masukkan udang tu, ttp sekejap udang tu bile dh tukar warna merah, masukkan bwg besar+bwg putih+lada, bile tgk dh layu bwg td, masukkan kcg buncis n lobak, kacau2 kejap pastu matikan api n hidang. Senang n mudah

gini yg dh siap... mudah n simple

p/s: sabtu ahad mmg aku duk umah je lah mengadap manik....

26 comments:

  1. ni kegemaran sara ni...kalo masak udang goreng kunyit ni mau dua pinggan dia menambah...

    ReplyDelete
  2. Anak kakak kalau udang masak apa pun dia suka Dana..

    ReplyDelete
  3. Lizz- tak pdn kecik selim tu berselera sara mkn, kalu akak pun msti seronok msk...

    ReplyDelete
  4. k Zakie- kalu penggemar udang mmg kak, tp udang msk apa pun mmg sedap... bt ckodok pun sedap kan

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum dik.. akak pun suka goreng udang camni.. lepas tu makan dengan nasi panas2.. mmg sedap.. boleh bertambah tu..

    ReplyDelete
  6. dana kalau buat masa sahur konpom laju anak2 makan nasi...

    ReplyDelete
  7. best ni... ada sambal belacan..ikan goreng...fuhhh

    ReplyDelete
  8. pastu makan dengan nasi panas.. pergh.. meleleh jap air liur.. hahaha..

    ReplyDelete
  9. Sedap tu. lg pun simple jer....

    ReplyDelete
  10. Memandangkan saya ni hantu udang, masakla ape pun memang terbaikla udang ni..

    ReplyDelete
  11. alamak...nyesal tengok tha2 ni...terus lapar...huhuuuu...

    ReplyDelete
  12. aku suke! aku suke! sempoi resepi ko ni...nanti leh le try....kadang2 bosan gak kalo asek2 buat sambal udangkan...

    hepy weekend dear!~

    ReplyDelete
  13. k Jassnani- w`slm kak, dana kalu dh msk gini mmg tak msk syr lg dh

    k Qhaifa Nur- mmg ini lauk shr pg td pun kak hehehe...senang

    Cida- kalu utk shr ni je pun dh ok dik

    k Aizamia- mmg betul tu kak...

    ReplyDelete
  14. Pena Rozie- betul2... org mls mcm akak ni mmg banyak idea msk yg simple heheh

    Cik Viva- betul3 tuh

    Aida- pejam mata lenkali ek hehehe

    LIeya- org mls nyer cara mmg gini beb hehehe

    ReplyDelete
  15. aku pun biasa buat udang goreng kunyit mcm ni nok...

    tapi aku punya lg simple lah, langsung takde sayur2 mcm lobak ngan kacang buncis tu..nak bg warna hijau sikit cuma tabur cili padi je...biasalah, aku kan pemalas...hahaha...

    ReplyDelete
  16. k WAhida- hehehe mls nk msk syr lain kak, itu yg bubuh dlm goreng kunyit sekali

    ReplyDelete
  17. sebenarnya saya tak suka udang msk kunyit...buat la butterprawn kak hee cekadak pulakk ;p

    ReplyDelete
  18. Rasanya PM tak pernah makan lagi udang masak kunyit,huhu

    ReplyDelete
  19. alahaiii suka juga..simple2 gini pon bleh btmbh juga tau mkn..stakat ni xpnh lg msak sdri lauk ni..hehe..kdi bikin

    ReplyDelete
  20. Dear Xila- cube dulu dik mana tau terpikat hehehe

    Papa Mifz- nnti try bt yek PM, senang je n cpt msk

    k QH- cube lah kak, tp simple je... dana tak reti msk mcm akak hehehe

    PMDR- cube jgn tak cube dik

    k Tihara- dana jenis kalu msk msti ada lauk 1, syr 1, kalu agak2 mls syr ngn lauk campur sekali

    ReplyDelete
  21. adeh la ternampak pulak my feveret food pagi2 nih.. huhu.. terus rasa cam nk wat udang gorng kunyit gak berbuka nanti.. seb baik ader udang lg lam peti ais.. :)

    ReplyDelete
  22. Rajin gak buat gitu dana tp lagi teruk kosong je hehe

    ReplyDelete
  23. posa2 ni..tgk apa pun menyelerakan..

    ReplyDelete
  24. saho pg nnt aku nak buat. dah lama tak mkn udang goreng kunyit...

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...