Thursday, February 16, 2012

resepi ayam rosemary

as salam sume kwn2...

wah2 tak penah aku bt 2ntry dlm sehari... tp saja2 je sambil dh pnt duk mengecop2 fail kerja yg melambak dr td... meh la aku lyn sini letak resepi ayam rosemary versi aku... paling simple paling senang (maklum mls)

1 ekor ayam (sederhana)
2-3 ulas bwg putih (tumbuk)
garam (secukupnyer, tumbuk)
rosemary kering (tumbuk)
satu kan bhn tumbuk td n campurkan ngn olive oil...
ratakan kt ayam tu... sapu2 semua segala celah2 ayam tu ngn bhn2 td...
(kalu nk sedap marinate siap2 beberapa jam or semalaman biar meresap)

2 biji bwg besar  (potong 4)
3 biji kentang (potong 6-8, rebus kejap)
2 btg lobak (potong , rebus kejap)
(boleh tambah apa2 syr yg korang suke)
sebijik lemon yg dh di rebus kejap n cck2 dia...

ayam yg dh di marinate tuh, masukkan lemon tu dlm kangkang ayam tu yek... pastu kalu ada gule perang @madu campur skit grm n lada sulah+ mayonis (ni aku ikut pn Lieya) lumurkan kt luar ayam tu, sblum mskkan dlm oven letak skit butter kt ayam tu...
bakar dgn suhu 200 selama 1 jam..

gini lah simple je kan... selamat mencuba...

ni ayam yg versi aku tak sapu madu... thn lps nyer

ni versi letak madu heheheh , kelmarin nyer


selamat mencuba ye kwn2

18 comments:

  1. Wah
    sangat teruja nk buat ok:D

    thanks

    ReplyDelete
  2. aine- olrite no hal nyer dik....

    ReplyDelete
  3. ya ampun adikku dana..
    memalam kak masuk sini terus lapooooooo

    aduhhhh
    nampak sangat nyami yang madu tu..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. ni aku rase nak memanggang ayam ni weekend ni haahahaha....lagi pun senang wey, tka berkecah dapur aku nak memasak.....sumbat jek ayam dlm oven kan dana heheehehe....

    ReplyDelete
  6. kenapalah ko buat n3 ni nok...buat aku tak sabar nak terjah umah ko...hahaha...

    ReplyDelete
  7. kenny rogers roaster pasti jeles dengan resepi awk nie tau

    ReplyDelete
  8. walaweeeee...sesuai akk n3 post nih..
    esok @ ahad blh la sye try kan kak..tq kak.. ;)

    ReplyDelete
  9. lieya- hehehe... betul3, mudah je kan.. jimat pun jimat kn

    k wahida- heheheh jgn mrh kak... nnti keje jual ...sile3 nk dtg bgtau awal2

    ReplyDelete
  10. en sahrom- heheh ala ni resepi yg senang2, ngn modal ayam ni sekor baru dpt mkn 3/4ayam KR tau

    intan- apa lg dik.... bt jgn tak buat... anak2 ngn apong msti suke

    ReplyDelete
  11. waaaaaaaaaaaaa sedapnyer..... lapar di buatnyer...

    ReplyDelete
  12. suami ada request ila buat ayam panggang..mmmmmmmmmmm..kena jugak cuba kan?

    ReplyDelete
  13. sedap tuh..!

    tengah hari ni saya makan ayam kari yg langsung x best ! Cisss..

    ReplyDelete
  14. dh siap print dh ni.. nanti2 leh la cuba.. tq for sharing ye kak.. :)

    ReplyDelete
  15. amboi.. menariknya menu ayam tu.. :)

    ReplyDelete
  16. salam...wah mesti cuba nnt nie.
    hai, salam kenal

    ReplyDelete
  17. alin- dh cube lum ayam rosemary nih heheh

    ila (baby)- cube jgn tak cube, nk pg kenny roges mahai skit

    en a samad- heheh sbr2.. time2 lapo kalu dpt lauk tak sdp mmg spoil

    ReplyDelete
  18. ct rahani- jgn lupe cube... simple je tp dik

    dela- mmg menarik,senang n mudah nk bt... hehehhe

    izan- salam kenal jugak, tq... msti cube... wajib

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...