Assalamualaikum semua,
Pagi ini awal kita buat entri, takde hal lain jadi kita layan blog dulu. Aku nak kongsikan resepi ayam korea yang aku jual di kedai Puspanita. Mudah dan senang sahaja, jom kita tengok.
Bahan-bahan:
2 kilo ayam bahagian kepak
1 pek kecil tepung pedas Bon Chef
1 pek kecil tepung goreng original Bon Chef
2-3 sudu besar tepung beras
Sos korea adabi dan sos korea eco shop
Bijan yang telah di bakar
Air sejuk
Minyak masak
Cara Masak:
- Kepak itu aku asingkan antara kepak dan drummet. Bersihkan dan toskan
- 1 pek tepung pedas bon chef aku bancuh dengan air sejuk, lepas tu perapkan ayam dalam tepung tu. Aku perap semalaman.
- Masa untuk goreng, aku sediakan tepung goreng original campur dengan tepung beras letak dalam 1 bekas besar, sediakan air sejuk.
- Kepak yang kita dh perap dengan bancuhan tepung tu, salut dengan tepung lepas tu celup kat air sejuk dan salut dengan tepung lagi baru kita goreng dalam minyak panas api sederhana.
- Bila semua ayam dah masak dan bolehla kita salutkan dengan sos korea. Bila dah tersalut semua boleh taburkan biji bijan.
* Aku tak gunakan garam sebab tepung Bon Chef tu dah ada garam dalamnya, tapi kalau nak tambah garam atau bahan-bahan lain dalam tepung tu pun boleh je.
![]() |
perapkan dalam tepung, biar semalaman biar meresap |
![]() |
salut dengan tepung |
![]() |
celupkan dengan air |
![]() |
lepastu salut dengan tepung lagi |
![]() |
![]() |
Ini kerja orang nak mudah hehehe |
![]() |
sebelum ini aku salut tebal lagi tapi ada yang kata pedas jadi kita buat salut sikit je sos nya |
Ooo ada ready made sos korea dengan sos cili manis tu. Baru tahu. Senanglah kerja masak ayam korea ni. Cuma bab nak ulang proses salut menyalut tepung tu yang leceh sikit.
ReplyDeleteSekarang mudah mau cari
DeleteTerima kasih atas perkongsian resepi ini. Ia pasti jadi motivasi pada peminatnya.
ReplyDeleteSama2
Deletepernah nampak sos korea tu..ada version botol jugak
ReplyDeleteYa betul kak, ada bekas 1 kg jugak kak
Deleterajen nya kak dana buat jual...nanti nak try cara salut tepung macam nie...linda buat selalu tak jadi sangat, ada tepung sikit2 je...hihihi..
ReplyDeletetapi, sos korea tu pedas,
Gitulah demi sesuap nasi hehehhe
Deletesedapnya ayam korea
ReplyDeleteKalau yang suka pedas memang suka kak
Deleteboleh try buat juga ni....
ReplyDeleteSila cuba mudah je tu
Deletesedap n jimat jika dibuat sendiri. yummy....
ReplyDeleteYa betul tu cikgu, kalau beli seketul dah berapa ringgit
DeleteNampak sedaplah Dana. Ni boleh berketul-ketul masuk perut!
ReplyDeleteCuba akak buat mesti Firdaus suka ni
DeletePernah buat memang puas hati makan... Beli dapat berapa ketul je.
ReplyDeleteYa buat sendiei lg berbloi dan puas mkn
Deletewaahhh ayam korea ni seketul x ckup hehehe
ReplyDeleteya kene berketul2
Deletenampak crispy dan menyelerakan tu...buat sendiri ni boleh makan banyak kan
ReplyDeletebuat sendiri puas makan kan kak
Deletefav anak akak...husband akak guna sos korea adabi tu tp akak tkleh makan pedas
ReplyDeletekene campur kak kalau adabi je mmg pds betul
Deletesos tu.kena cari tu. anak2 suka ni
ReplyDelete