Assalamualaikum semua,
Cerita nya dah beberapa minggu lepas ni, beli terung lepas tu asyik lupa nak di masak mujur la terungnya masih elok. Lepas tu malas pulak nak sediakan bahan bumbunya. Nak senang kerja aku guna perencah nasi goreng adabi yang baru, yang pedas. Sedap juga rupanya sesuai tambah untuk masak sayur.
Jom tengok resepinya:
3 batang terung, potong serong
3 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang merah besar hiris
4 biji cili api, potong
1 mangkuk kecil udang kecil
Suku perencah nasi goreng adabi pedas
1 sudu kecil asam jawa
1 sudu gula
Garam
Air secukupnya
Cara masak:
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili api hingga layu.
- Masukkan perencah nasi goreng, kacau-kacau sikit masukkan terung. Tambahkan air secawan lepas tu tutup kan periuk dengan penutup hingga terung masak.
- Tambah asam jawa, gula garam lepas tu masukkan udang.
- Bila dah cukup rasa boleh matikan api.
sedap nampak tu.. emm
ReplyDeleteSedap kak ada pedas manis masam
DeleteAduhai baru teringat ada seplastik besor terung PZ beli...dia mintak buatkan sambal terung...ishhh...kena buat esok ni...
ReplyDeleteKene masak tu kak, kang busuk ngajuk lak PZ
Deletetaufik memang tak pernah makan terung....tapi tgk orang lain makan macam sedap je hahahaa
ReplyDeleteRuginya, sila lah cuba makan terung sedap tu
DeleteDana.... nak sikit.
ReplyDeleteKalau dekat dana yg datang umah akak mintak lauk hehehhe
DeleteCara macam ni campur udang belum pernah makan lagi. Terung ni masak apa pun sodap.
ReplyDeleteBetul tu, rebus cicah ngn sambal belacan pun sedap
Deletewaahh boleh save resepi ni sbb sllunya duk buat terung berlado je hehe
ReplyDeleteSila cuba, tak payah boh udang pun dah sedap
DeleteStok bumbu Adabi saya dah habis pula 😅😅. Memang saya suka stok Adabi ini kak. Sebagian bumbu ada dijual di JKT. Tp tiap kali saya ke KL atau Penang, pasti selalu beli lagi, terutama yg ga dijual di jakarta.
ReplyDeleteSedap pasti menu ini.. nak buat lah, simple pula 👍👍👍
Awak tu selalu ulang alik ke Malaysia mesti selalu nyetok kan dik...
DeletePerencah nasi goreng xtra pedas tu memang betul-betul pedas.. Menarik tau sebab perencah tu boleh kita pelbagaikan tak semestinya buat nasi goreng kan Dana..
ReplyDeleteBetul, kalau campur dalam nasi goreng pun boh sikit je dah kepadasan
DeleteSuka menu terung macam ni tapi takut yang pedas2
ReplyDeletejangan boh cili banyak wak
Deleteterung dgn udang ngam sedap
ReplyDeleteBetul tu kak masak apa pun sedap
DeleteBetul masak apa memang sedap
ReplyDeletenie lagi another level kak Dana..linda guna untuk goreng kuetiau, akak buat masak terung...boleh cuba lepas nie
ReplyDeleteBoleh cuba perencah nasi goreng kampung extra pedas. Tq perkenalkan.
ReplyDeletekegemaran ni. tapi hakak sering fail goreng terung tu, selalu kurang minyak, krg sedap
ReplyDelete