Assalamualaikum semua,
Ini resepi pasti jadi, sukatan cawan untuk kek pisang. Aku suka kek pisang gini yang simple je.Dua hari berturut buat dan habis. Jom tengok resepinya.
Bahan-bahan:
1 1/2 cawan pisang berangan lenyek
3/4 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
sedikit garam
1 cawan minyak masak
sedikit esen vanilla
1 sudu besar serbuk koko ( pilihan)
Cara Masak:
- Dalam pengisar masukkan telur, gula, minyak dan esen vanilla. Kisar hingga semua sebati
- Masukkan dalam mangkuk besar lepas tu masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kaup balik hingga semua rata.
- Masukkan serbuk koko dan pisang lenyek. Kaup balik hingga semua sebati
- Lengserkan minyak di loyang dan masukkan adunan kek.
- Panaskan dulu oven dan bakar suhu 200 untuk 40 ke 50 minit bergantung pada oven masing-masing. Siap
makan masa masih panas sedap nya |
nak rajin buat kek pisang macam Dana!
ReplyDeleteDulu waktu anak-anak kecil, rajin buat. Sekarang kalau buat kek pisang, kena cari tukang makanlah pula.
Sama dengan Kak Amie. Nak buat kek, kena tunggu anak2 soleh solehah balik. Mak pun kurang makan manis2. Bila2 ada tetamu dan acara, baru la buat. Sedapnya kek Dana.
Deletedapnya..makan panas2 lagi layan kan
ReplyDeletebetul tu kak...
Deletemenarik ni.. boleh cuba buat nanti :)
ReplyDeletewajib cuba tau
DeleteSedapnya terliur tengok
ReplyDeleteboleh dicuba ni kak
Deletekek pisang campur koko sedap tu
ReplyDeletebetul tu kak, kek gini reti la kek yg memacam rupa tak reti
DeleteJanagn kata kek pisang...kek butter pun akak x start buat lagi ni...hahahahah
ReplyDelete