Assalamualaikum semua,
Bila lama tak masak menu ini kadang teringat. Suka bau daun kunyit yang harum bila masak resepi ini. Tak pedas ringan je rasanya tapi sedap bila dah keluar manis ketam tu. Jom tengok resepinya jom.
6 ekor ketam, belah dua
3 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang merah besar, hiris
3 biji cili api , potong dua
1 batang serai, ketuk
1 kotak kecil santan
2 helai daun kunyit
garam
Air secukupnya
Cara masak:
- Panaskan 2 cawan air masukkan bahan hiris, bawang, serai dan cili api. Biarkan mendidih.
- Bila dah mendidih masukkan 1 cawan lagi air dan santan
- Masukkan ketam, gaul biarkan kuah tu merata. Tutupkan kuali biar ketam masak biarkan dalam 10 minit gitu.
- Masukkan daun kunyit, kalau rasa kuah kurang boleh tambah air panas lagi. Masukkan garam perasankan. Bila dah masak semuanya siap.
Jarang tgk menu lemak putih ketam..menarik
ReplyDelete1st time tengok ketam masak putih.. sllunya ketam masak lemak cili api hehehe
ReplyDeleteMesti masih manis rasa ketam tu masak putih cam ni
ReplyDeleteseafood yg mmg akak tak berapa nak rajin makan. hehehee.. arwah abah dulu suka sangat.
ReplyDeleteSedapnya Ketam masak putih ni Dana.
ReplyDeletefisrtime tgk ketam lemak putih
ReplyDeleteselalu kuning
menarikkk ni
selalu nya lemak kuning + nenas tu. 1st time tgk lemak putih..
ReplyDeletebole je kannn
ammi pula dah lama teringin nak masak rassam letak ketam tp manjang je malas
ReplyDeleteLamanya tak makan ketam m.tenkiu share resepi .
ReplyDeleteMenarik ni...x pernah nampak lagi menu lemak putih...boleh cuba la
ReplyDeleteWah, interesting. Nampak menarik. Rasanya lebih kurang macam ketam masak lemak ya? Nak cuba masak lah nanti.
ReplyDelete