Assalamualaikum semua,
Dah nak raya kan jadi aku kongsikan menu yang sesuai di masak pagi raya. Ini resepi nasi minyak cara aku, jangan la disamakan dengan cara pakar atau chef terkenal ya. Caranya mudah dan ringkas tapi pastikan sedap tau, jom kita tengok resepinya.
Bahan-bahan:
6 cawan beras basmathi, cuci dan toskan
7 cawan air kosong
1 kotak kecil susu fullcream
4 sekawan
2 sudu besar planta
2-3 sudu besar minyak masak
1 kiub ayam
1 daun pandan
3 ulas bawang putih, hiris nipis
1 bj bawang merah besar, hiris
1 batang serai, ketuk
Kismis
Daun sup
Cara masak:
- Gunakan fungsi stirfry masukkan planta, minyak rempah 4 sekawan dan daun pandan. Masukkan bawang putih an bawang merah dan serai tumis hingga layu dan warna keemasan.
- Masukkan beras dan kiub ayam.
- Masukkan susu fullcream, 7 cawan air. Kacau beras dan air masukkan garam secukupnya.
- Tutupkan fungsi stirfry , gunakan fungsi HP untuk 7 minit.
- Bila dah 7 minit, masukkan daun sup dan sedikit kismis, gaulkan dengan nasi dan gemburkan. Siap untuk di makan.
lawankan dengan ayam masak merah, acar mentah dan papadom |
mesti lagi sedap berlemak ni letak susu fullcream..yg biasa tu guna susu cair je
ReplyDeletesebab ada banyak susu aiyan dapat masa sekolah
Deletenampak sedap
ReplyDeletehehehe baru rasa jadi sedap
DeleteBetul asal sedap. Teknik dan bahan berbrza.
ReplyDeletebetul tu kak
Deletesedapnya menu berbuka kak dana sekeluarga
ReplyDeleteujung minggu je rajinnya fana
Deleteyum yum..mcm terbau2 plak tgk pic ni. ha ha..puasa kan..
ReplyDeleteamboi begitu sekali ye kak
DeleteFuh..lengkap ada acar dan papadom 😋
ReplyDeletebaru layan kak heheheh
DeleteHarumnya aroma nasi minyak!
ReplyDeleteWaktu tumis perencah nasi minyak tu, sudah tentu semerbak baunya kan Dana.
ye betul tu kak,dengan harum planta, 4sekawan dan daun pandan tu
DeleteRaya nanti bolehlah cuba
ReplyDeleteboleh... jangan lupa cuba ya
DeleteLagi simple dan menyelerakan tu...Raya ini boleh cuba
ReplyDeletecuba jangan tak cuba mudah je
Deletefuhhhhh mmg layannnn siap pakej ayam msk merah & acar & papadom hehe
ReplyDeletebaru la surrr heheehhe
Deleteharum nasi minyak dana sedap makan dgn lauk2nya
ReplyDeleteitulah kak ada daun pandan dan rempah mmg harum
DeleteAlaaaa....noxxa akak masih x ok la...kalau tak sure boleh buat yang sama...
ReplyDeleteooo akak pakai susu fullcream ye. saya biasa guna susu cair.
ReplyDeleteNoxxa ..kalau dah familiar..memang syok guna kan...
ReplyDelete