Assalamualaikum semua,
Ini antara sayur kegemaran aku, mudah ringkas dan sedap. Ratah macam tu je pun boleh, kalau tak nak guna ikan bilis boleh guna udang itu lagi sedap ooooo. Ini antara menu sayur paling aku suka masak bila bulan puasa sebab ringkas dan tapi buat berselera makan. Jom kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahan:
8 batang kacang panjang, hiris serong
1 paket suhun dan tauhu kering, rendam hingga lembut
5 biji cili api, potong serong
sedikit ikan bilis
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji bawang merah besar, hiris nipis
1 sudu sedang kicap manis jalen
garam
Cara masak:
- Tumis bawang putih, bawang merah, cili api dan bilis hingga layu.
- Masukkan tauhu kering yang telah di hiris kecil, tutupkan dengan penutup biar cepat lembut tauhu kering.
- Lepas tu masukkan kacang panjang kacau-kacau hingga nampak layu sikit
- Masukkan suhun, garam dan kicap kacau hingga sebati semua dan matikan api. Siap
merasmikan kuali baru hehhee |
blur pulak |
sebelum masukkan garam dan kicap |
siap, aku suka masak yang kering gini bila ada suhun... ini ratah je pun best |
Wow...nampak sedap...bleh la masak macam ni nanti masa sahur atau buka puasa
ReplyDeleteitulah dana suka msk gini kalau sahur kak...
Deletewow sedap sgt tu sayur mayur ni mmg feveret
ReplyDeleteringkas je tapi kene ada suhun baru best
Deletesimple yet tasty! sesuai utk buat sahur nanti...
ReplyDeleteini memang menu sahur yg paling mudah
Deleteterus saya rindu nenek saya
ReplyDeletemesti nenek SR selalu buat sayur gini ya
DeleteJadikan diet pun boleh.. kenyang pun kenyang..hehe
ReplyDeleteya boleh-boleh
DeleteIdea masak-masak untuk lauk sahur ni Dana. Yummy!
ReplyDeleteThank you :-)
anything berasas kan soya dan jenis kekacang aku suka. nampak sgt menyelerakan
ReplyDeleteyum yum fav akak ni dana
ReplyDeletekalau balik kampung di Selangor dan ziarah ke rumah mak sedara di Perak, selalulah makan nasi lauk begini Dana. Sedap sangat!
ReplyDeleteBest menu macam nie.. Simple je..
ReplyDeleteMemang sedap ni. Boleh ratah terus je tanpa nasi kan. Fav :)
ReplyDelete