Tuesday, April 5, 2022

MENU HARI PERTAMA DAN KEDUA RAMADHAN

 Assalamualaikum semua,

Bulan puasa ni awal pagi lemau je rasa, mata ni minta untuk lelap. Diri asyik menghitung bila jumaat nak sampai hahahah teruk betul. 

Sampai pejabat otak sibuk mikir nak masak menu apa untuk berbuka. Semalam sampai rumah awal cuma jalan jem di pasar keramat sebab ada bazar ramadhan. Menu berbuka aku yang ringkas sahaja.

aku buat kuih getas je puasa pertama tu

menu utamanya mee goreng

air suam, teh o panas dan ada coktail
menu kami semua sama, rumah aku, rumah maktek dan kat kampung semua buat mee goreng

ini menu hari kedua, Edy lah beli tepung pelita tapi merata jalan sampai rumah jadi rupa gini hahaha

Edy beli ayam golek danok

menu utama kami, nasi goreng, ayam dan kuih muih yang dibeli

merasmikan mesin jus, buat air tembikai semalam... segar betul

41 comments:

  1. Byk jg tu Dana Menunya
    Twpung pelita tu adoooi feberwttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira ringkas jugak ni kak dibandingkan orang lain hhehe

      Delete
  2. sedapnyaaaaa!
    paling menggoda air tembikai tuuu.. haha

    sy 1st puasa dh cr makanan kat gerai2..
    semlm msk jgk la butter chicken..
    arini rsnya nk kena beli jgk la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. petang ni entah nak buat air buah apa lah pulak..
      kadang bila takde idea memang rasa nak beli je

      Delete
  3. Sedapnya air tembikai..memandangkan x leh minum ais...makanya berhuhu je la...air tembikai xde ais x sedap la kan...

    ReplyDelete
  4. DAPNYA MENU BERBUKA TEPUNG PELITA PEMANIS MULUT

    ReplyDelete
  5. huishhh,,bulan2 puasa nih,, tgk sume banda nampak sedapppp...haha.. btw, dan2 craving nk makan mee goreng utk bbuka ptg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mee goreng antara menu yang akan dibuat utk berbuka

      Delete
  6. Kak dana...
    Selamat berpuasa ye. Semoga mendapat keberkatan bulna yg indah ni.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya jus buah tembikai..Lepas berbuka mesti lega je tekak kan..hehe
    Selamat berpuasa Dana

    ReplyDelete
  8. simple tapi nampak menyelerakan...alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. Takpe bersederhana. Banyak makanan jenuh habiskan.
    Hehe juadah buka puasa hari pertama tidak makan nasi ya?

    ReplyDelete
  10. Terkenang pula puasa dalam PKP.Boleh kata semua pakat besederhana.Rasanya puasa 2020 &2021 paling nikmat.Paling kurang pembaziran makanan

    Jus tembikai tu menggoda sungguh time2 macam ni 🤭

    ReplyDelete
  11. Mee goreng.. Wahhhhh favourite PC.

    ReplyDelete
  12. alahai tepung pelita, sudu kan ajer ler Dana, nampak sedap tu lemak manisnya, selamat berpuasa buat Dana sekeluarga :)

    ReplyDelete
  13. Tepung pelita tu…😄
    Itulah rezekinya kan…
    Jus tembikai tu paling menggoda.

    ReplyDelete
  14. haha kesian tepung pelita tu. mesti bawak melelong-lelong tu yg tergolek2 dia kat dalam tu

    jus tembikai tu sedapnya nampak pukul 12pm ni dana oii

    ReplyDelete
  15. tepung pelita, ayam golek dengan air tembikai memang feveret la. Sedapnya

    ReplyDelete
  16. sedap kuih geta dgn mee goreng. mama suka

    ReplyDelete
  17. selamat berpuasa Dana
    tepung pelita tu antara yg aku cari masa ramadhan cuma kecewa kebelakangan ni dorang suka campur agar2 tawar kat bawah, atas baru tepung beras. takda jagung. tak sesedap dulu

    ReplyDelete
  18. ada mesin jus buah..mmg best tu...fav jus tembikai...

    ReplyDelete
  19. meriah menunya.. selamat menyambut ramadhan 1443

    ReplyDelete
  20. walau nampak simple tp mcm meriah je hidangan berbuka tu. bln posa skrg x de dah nafsu nak makan yg best2. mungkin sbb faktor penuaan kot?

    ReplyDelete
  21. Allahu...tepung pelita berakhir dengan rupa begitu pula ye Dana.
    Sedap-sedap menu berbuka puasa. Jus tembikai tu...aduhai!

    ReplyDelete
  22. Alamak.. Terabur habis dah tepung pelitanya ye Dana.. Tak perasan lah tu..
    Mengancam juadah berbuka Dana..

    ReplyDelete
  23. Macam berjanji pulak nak masak menu mi goreng sama-sama. Kuih tepung pelita kalau tak berhati hati memang begitulah jadinya kalau jenis yang cair sangat tu. Sabar je lah kan tengok rupa jadi camtu.

    ReplyDelete
  24. Lama kak Dana tak update, semoga sihat2 selalu

    ReplyDelete
  25. semoga diberikan kesembuhan dana... cpt sihat dan cpt update ye... take care

    ReplyDelete
  26. Semoga dipermudahkan segala urusan perawatannya

    ReplyDelete
  27. Semoga kembali sihat. Amin. Tidak lupa doakan untuk Dana.

    ReplyDelete
  28. Semoga dipermudahkanNya untuk Dana. Anyway, tepung pelita tu tahun ni beli memang banyak kena juga jadi mcm cair gitu..sedihh..

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah, apa apa pun janji dapat makan...kenyang Alhamdulillah

    ReplyDelete
  30. selamat menyambut malam Lailatur qadar

    ReplyDelete
  31. Tepung pelita original kena pegang hati-hati otw nak balik rumah tu hehehee...

    Selamat hari raya Aidilfitri Dana. Didoakan dikurniakan kesembuhan seperti sediakala

    ReplyDelete
  32. Selamat hariraya maaf zahir batin ye cikdana itteww..

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...