Assalamualaikum semua,
Hari ni maaf lambat sikit buat entri... tadi ke klinik untuk ambil darah tapi klinik tutup pula. Itu yang pastu sebelum balik dok jenjalan cuci mata tengok pemandangan atas bukit.
Aku nak kongsi pasal resepi sambal tempoyak lagi, bagi pecinta tempoyak wajib cuba tau.
Bahan-bahan:
20-30 ekor udang saiz sedang
30-40 biji cili api, hiris kasar
5 ulas bawang putih, hiris
3 biji bawang besar, hiris nipis
5 sudu besar tempoyak
5-7 papan petai
Sedikit gula
Garam
Air secukupnya
Asam jawa
Cara masak:
- Tumiskan bawang putih, bawang merah, cili api hingga layu. Boleh masukkan tempoyak kacau lagi
- Tambah air sikit dan masukkan petai, kacau lagi
- Bila nampak dah sebati semua masukkan pulak udang, kacau lagi hingga udang separuh masak.
- Masukkan air sedikit, asam jawa , garam dan gula kacau hingga sebati bila udang dah masak, sila rasa dan boleh matikan api bila sambal dah pekat dan kuah kering.
Tumiskan semua ya |
Masukkan petai ya |
Kacau bagi semua sebati |
Masukkan udang ya |
Bila dah separuh masak udang boh perisa ya, biarkan kuah kering tau |
Siap untuk dihidang dan dimakan |
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletewah,,sedapnye..sambal tempoyak udang petai....
ReplyDeletemisti kne follow blog ni..hehe
mekasih... saya memang akan kongsi resepi setiap hari jumaat
Deletesedapnya...thanks share resepi
ReplyDeleteselamat mencuba
DeleteNampak sedap tapi Ai tak makan tempoyak pula.
ReplyDeleteboleh je tak guna tempoyak dik, jd sambal udang petai
DeleteWahh..mesti menambah makan ni kalau peminat tempoyak :)
ReplyDeletebahaya menu gini dik oi
Deletexterkata sedapnya masakan dana ni terliuq sudah
ReplyDeletekalau dana dekat dah hantar semangkuk kat akak
DeleteMemang elok buat waktu sekarang, tempoyak tengah ada stok.
ReplyDeletelps musim durian mesti banyak tempoyak kan
Deletesedapnya menu ni! Lama dah tak makan petai masak tempoyak
ReplyDeletesedap dik oi, dah ada tempoyak petai dan udang lagi hehehhe
DeleteSedapnya! sayalah salah seorang pencinta tempoyak tegar haha !
ReplyDeletenanti cuba tau
DeleteYa allah terliurr pulakk tengok walaupun tak makan tempoyak, tapi ada udang tuuuuu terliur hehehe
ReplyDeletetakpe boleh buat tanpa tempoyak janji ada udang ngn petai
DeleteSama menu kita Dana. Tapi Kak Amie tumis kering-kering.
ReplyDeletegeng tempoyak ye kita kak
DeleteTentu sedap banget agaknyer
ReplyDeletesedap wak hehehe
Deletesedapp ni
ReplyDeletepetai tu, walau akak x mkn udang
tukar dengan lain kak... kerang atau bilis pun boleh kak
Deleteadoiii sedap dana woi.. tapi kalau akak yang makan ni sure ke tandas je lah. perut akak tak tahan.
ReplyDeletebagus untuk cuci perut ni kalau gitu kak hehehhe
DeleteNampak sedap tu Dana.
ReplyDeleteTak pernah lagi masak camni.
kalau peminat tempoyak kene cuba nih kak
DeletePos sini! Nak! Hahahah
ReplyDeletekalau dekat akak dah bagi semangkuk
Deleteohhh nooooo ohh nooooo oh noo noo noo
ReplyDeletesemua bahan ada kat rumah time aku baca ni. terus rasa nak masak! tapi aku dh kenyang. tapiii tetap nak makan!
apa lagi buat tau nanti
DeleteBahaya makaan lauk ni...makan ngan nasi panas..x sedar menambah nasi
ReplyDeletehahahah itulah kan kak
Deletetempoyak onzz tp udang xleh onzz huhuuu
ReplyDeleteAduh.. Aduh.. sedapnya sambal tempoyak udang Dana.. siap ada petai lagi..
ReplyDeletekami tempoyak ada,.tapi tak guna2 lgi. hahaha
ReplyDeletesedar2 nnt dah tak elok.hahaha