Assalamualaikum semua,
Hari ini bersiaran dari rumah sambil mikir nak masak sarapan apalah. Gitu lah kerjanya kang hujung-hujung suruh Edy bungkus hahahha.
Aku nak berkongsi aku masa gulai tempoyak, takde ikan guna ayam je. Hasilnya memang best
Bahan-bahan:
1biji bawang besar,kisar
2 ulas bawang putih, kisar
10-20 biji cili api, kisar ( ikut pada tahap kepedasan masing-masing)
2 inci kunyit kisar
2 helai daun kunyit
5 sudu besar tempoyak
Air secukupnya
3 keping, asam keping
Sedikit gula dan garam
Cara masak:
-Masukkan bahan yang kita kisar dalam kuali dan masakkan dengan api sedang dalam 10 ke 15 minit
- Masukkan tempoyak, tambah sedikit air, kita kacau biar sebati lepas tu masukkan ayam
- Bila ayam nampak dah masak,masukkan daun kunyit dan asam keping, perasakan dengan garam dan gula. Biarkan masak untuk 10 ke 15 minit lagi baru matikan api.
Lagi banyak tempoyak lagi sedap |
Dah siap... |
Tentu sedap agaknya ek yang minat tempoyak
ReplyDeleteTapi wak tak pernah makan tempoyak
Biasalah tu wak, dana dulu pun tak pernh makan tempoyak duduk merantau baru kenal
Deletepeminat tempoyak mst suka ni dana... akak ni x mkn tempoyak.. hehehe
ReplyDeleteBetul... dana ni pun baru belajar2
Deletesedapnya ggulai tempoyak..tapi kat phg gulai tempoyak xmasuk bawang2..boleh cuba ni
ReplyDeleteAah memamg pahang tak boh tapi saja boh sikit heheheh
Deleteperghhhh! menggiurkan!
ReplyDeleteDapat yang pekat memikat baru layan
DeleteBiasa dok mkn ikan or sambal tempoyak ja dana
ReplyDeleteAyam pun boleh kak.
DeleteHehehe
Sedap pekat memikat betul lauk ayam masak gulai tempoyak kak Dana ni. Saya kurang sikit makan tempoyak. Boleh makan cuma kurang sikit.
ReplyDeleteAkak pun baru reti makan tempoyak ni dik, duduk kl baru kenal
DeleteAssalamualaikum..
ReplyDeleteWah, gulai tempoyak ni memang feveret. kalau taruk daun, kesum dan belimbing buluh lagi sedap kut..
wsalam ustaz, lain kali kita boh daun kesum pulak... belimbing buluh takde stok kat rumah
DeleteKalau saya, kurang sikit makan lauk tempoyak ni, tapi kadang kadang makan la jugak bila takde lauk lain dah hehehe.
ReplyDeleteakak dulu tak reti makan, tapi skrg dh kira layan la heheheh
Deletesy ngn tempoyak ibarat musuh.. dh try rs mmg xleh mkn.. sy pon xtau ngape tempoyak xsuka sy.. haha
ReplyDeletehahaha yelah kadang mmg ada yang tak boleh terima dgn tempoyak nih
Deletealamakk!!! macam sgt2 sedap ni Dana. saya tak pernah masak lagi camni tapi ayam dan tempoyak memang kegemaran. tak pernah rejek
ReplyDeletenanti ko cuba wei...
DeleteSembut tempoyak teringat patin tempoyak temerloh..bila lah boleh balik kampung...
ReplyDeleterindu yek tempoyak patin kat temerloh mmg terbaik...
Deletebestnya. akak teringin nak masak cam ni. tapi kat rumah tak ramai yg suka tempoyak. beli je lah nampaknya.
ReplyDeletedana sebab edy pun suka, itu yang jadi kak
DeleteSedapnya Dana!
ReplyDeleteSemerbak aroma tempoyak. Lagilah ditambah daun kunyit. Gerenti makan tak toleh kiri kanan dah!
itulah kak... hehehe tgh ada banyak tempoyak memacam kita buat
DeleteWow terliur tengokk
ReplyDeleteBau tempoyak sampai sini Dana oii.. berkeriuk perut nengoknya
ReplyDeletetak pernah makan pulak ayam masak tempoyak. selalunya ikan keli dengan ikan patin je
ReplyDeletePekat betul gulai dana.. sha tak pernah makan gulai tempoyak ayam.. selalu makan ikan je..
ReplyDeletekena try ni... kalau tak, tak berusik la tempoyak kami
ReplyDeleteinteractive-flat-panel
ReplyDeleteAdopt full aluminium alloy panel structure, anodized surface process, ultra-narrow frame, rounded corner design, fashion and beautiful appearance
4mm tempered glass with anti glare 3.Advanced IR 20 touching technology.
The OPS host module adopts plug structure design, internal Inter standard 80pin interface, without any external power line and signal line, which is convenient for inspection, maintenance and upgrade, and achieves the aesthetic effect of the machine
Front side interface: Public USB*3,Touch-USB*1,HDMI*1
Front 8 buttons: POWER ,Input ,Menu, V+, V-, ECO, Home, PC-POWER(Power button for OPS PC only)
Front side speakers, Prevents noise distortion due to embedding
Adopt a high-performance infrared touch technology with anti-blocking and anti-stain functions, and the touch reception will not affect normal writing after blocking at single or multiple infrared transmitting points;