Tuesday, January 28, 2025

KERAJINAN APAM COKLAT

 Assalamualaikum semua,

Maaf kawan-kawan bila musim cuti ni kadang kerajinan tak berapa ada. Semalam aku kerja, hari ini pun kerja cuma hari jumaat je nanti cuti. Nak bercerita perlukan kerajinan yang lebih kalau aku ada pesanan apam coklat. Ini cerita minggu lepas ada pesanan apam coklat 70 biji. Satu adunan je tapi yang perlukan kerajinan itu adalah bila nak buat nya. Kalau dulu aku guna pengukus kecil yang muat 12 cup je, sekarang aku guna pengukus yang muat terus 30 cup. Tapi itulah perlukan kerajinan nak cuci semua bekas tu, kena ada bekas yang banyak jugak. Kadang sampai seminggu dah cuci tapi belum simpan dalam bekas sebab tak sempat nak lap satu-satu.

ini selalu untuk sekali kukus


susun rapat-rapat 

kalau nak cepat siap, letak la belah atas tindan sekali

helok gebus je kan

panas-panas ni aku akan terus keluarkan, tak nak dia melekat

aku suka masak apam coklat sebab bau dia harum


ini paling lemah, rendam dulu dengan air sabun

penat sekali je kalau kukus banyak-banyak gini terus

9 comments:

  1. Betullah, bab nak cuci tu yg terpaling....

    ReplyDelete
  2. puas nak cuci acuan kan main banyak xrajin xjadi

    ReplyDelete
  3. acuannye ade tp masih belum dibuat kuihnye.. (lady), bila ntah ade panggilan rajin

    ReplyDelete
  4. Cantiknya pasti sedap. Nak cuci tu kan, aiihhh lari dulu.

    ReplyDelete
  5. bila tengok bekas kecil banyak tu yang rasa malas nak mencucinya.

    ReplyDelete
  6. Peminat coklat suka la apam ni Dana. Nyum Nyum.

    ReplyDelete
  7. waaahhhh! Ana pun suka buat apam tp tu lah nak cuci acuan tu yg berchintaaaaa sikit hehehe

    ReplyDelete
  8. Terbayang wangi aroma coklat nya sampai kemari kak dana 😍😍😍😄. Tuhlaah kan. Kalo pandai masak dan baking, memang bagus juga bisa dijadikan jualan. Tapi membereskan semua2nya butuh mood baik dan semangat 🤣. Jd ingat dulu mama sering terima pesanan kue, trus kami juga yg diminta bantu utk cuci dan bereskan hahahaha

    ReplyDelete

sila tinggalkan jejak,jangan memalu ye...