Maaf aku terlupa nak up pasal resepi ayam percik ni, biasala bila dah cuti kat kampung mula la lupa semua.
Oklah jom aku kongsikan cara aku masak ayam percik kelantan. Aku masak guna oven tau,sebelum ini aku pernah kongsi cara pakai magic pan. Aku guna oven nak mudah kerja, bakar je semua.
Bahan-bahan:
6 keping ayam bahagian tight dan peha, 4 ketul peha
6 biji bawang merah besar,kisar
5 ulas bawang putih,kisar
5-6 batang serai,kisar
2 sudu cili boh
1 ketul kecil, gula melaka
2 keping, asam keping
2 kotak kecil santan
Garam
Minyak
Cara masak:
- Ambil suku bahan kisar dan campur sedikit garam, perapkan dengan ayam untuk 30 minit ke 1jam.
- Sambil kita perap tu kita masak kuah dia, lebihan bahan kisar, tambah cili boh, gula melaka dan santan masak hingga pekat.
- Boleh tambahkan sikit air masuk asam.keping. Garam akhir sekali bila dah pekat dan cukup rasa asingkan dalam 1 mangkuk kuah.
- Celupakan ayam dalam kuah percik dan bakar dalam oven, Tambahkan kuah percik atas ayam bakar, balik-balik kan ayam dan tambah kuah percik.
- Masak suhu 200-230 untuk sejam. Siap masak, siram kuah atasnya sebelum dihidang.
Perapkan dulu ya |
Masak kuah percik |
kuah dah masak kita ambil semangkuk |
Celup ayam dalam kuah sebelum susun dalam oven |
Susun dia jangan lupa tambah kuah percik lagi |
Nampak menggoda tak |
Bakar dalam oven |
Nampak menggoda
ReplyDeleteamboi bergelimpangan dalam oven, confirm sedap! saya sgt suka ayam percik sebab kuahnya.
ReplyDeleteSEDAPNYA AYAM PERCIK DANA
ReplyDeleteYeay..dah dapat resepi....thanks Dana
ReplyDeleteLama saya tak makan percik. Dan lagilah lamanya tak buat ayam percik.
ReplyDeleteJamu mata di sini sajalah ya Dana.