Assalamualaikum semua,
Minggu lepas aku ada kongsikan resepi aku buat bergedil daging kan dan kata nak kongsikan resepi soto pulak. Selalu aku masak soto guna rempah siap tapi kali ini aku pakai apa yang ada je. Tapi rasanya tetap sedap tau, jom aku kongsikan resepinya.
Bahan-bahan:
500gm bahagian tulang ayam
2 keping dada ayam
1 paket kecik perencah sup adabi
1 paket kecil perencah kurma adabi
1 kiub ayam
3 sekawan
1 bunjut sup bunjut
6 ulas bawang putih, kisar
3 biji bawang besar, kisar
1 inci halia, kisar
Garam ,gula
Air secukupnya
Cara masak:
- Tumiskan 3 sekawan, masukkan bahan kisar tumiskan hingga pecah minyak. Aku gunakan noxxa nak cepat masak.
- Dalam 1 mangkuk satukan perencah sup dan kurma dan gaul dengan air panas. Bila dah pecah minyak masukkan rempah tadi, tumis kan sebentar hingga pecah minyak.
- Masukkan sup bunjut, kiub ayam dan tulang ayam, tambahkan air dalam 3 cawan dan HP untuk 15minit.
- Bila dah keluarkan steamnya lepas 15minit, boleh la tambahkan garam, gula dan tambah sedikit air ikut pada kita nak kuah banyak mana. Masukkan daun sup dan bawang. Siap
- Dada ayam tadi, aku lumur dengan garam kunyit dan goreng, bila sejuk kita carik-carik dagingnya.
Lupa nak ambil gambar sup dalam periuk... |
Memang sedap tau |