Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi yang kira lagend jugak lah, selalu otai je buat. Aku yang dah masuk 38 tahun pun ini baru pertama kali buat sendiri menu ni. Selalu takat tolong mak aku buat kat kampung tapi tak pernahla buat dari mula.
Korang suka rempeyek kacang tanah ke kacang dhal? Aku suka je semua jenis, hari ini aku nak kongsi resepi rempeyek ikut cara mak aku. Mudah je rupanya cuma nak kene sabar lah membuatnya.
Bahan-bahan:
1 plastik tepung beras (500g)
1 sudu tepung ubi
1 kotak kecil santan
2 biji telur
1 kiub ikan bilis
Sedikit kapur makan ( suku sudu kecil kfc)
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
sedikit garam
air secukupnya
Kacang tanah
bilis
kacang dhal
Cara masak:
- Tumbukkan garam dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih hingga hampir lumat
- Masukkan semua bahan dalam 1 bekas besar dan kacau hingga sebati, pasti kan bahan tidak terlalu pekat atau cair
- Panaskan kuali masukkan minyak banyak, api sedang dan bolehla masukkan adunan bila minyak dah panas
- Dengan api sedang terbalik kan beberapa kali rempeyek supaya kacang tanah masak. Bila dah nampak kekuningan dan garing bolehla di angkat.
ini adunan rempeyek yang aku buat... |
macamni cara mak aku buat rempeyek, boh adunan kat tepi tu... pastu dia akan melurut turun dalam minyak |
kalau ada kuali besar lagi banyak boleh masak... sebab kuali kecil dapatlah 3 ke 4 keping je |
nasibla jadi rasa bangga kejap |
ini yang ada ikan bilis... boleh buat lauk jugak heheheh |
dapat 2 bekas ini, 1 bekas untuk maktek 1 bekas untuk aku sebab maktek tolong buat |
esoknya buat kacang dhal pula... cara goreng sama je |
kacang dhal sahaja... pun sedap tapi cepat sikit masaknya sebab kadang dhl sudah di rendam dan jenis kecil |
WOW CANTIK KEJADIANNYA SEDAP UTK KUDAPAN LPS RAYA
ReplyDeletekalau pertama kali cuba tak jadi memang terus takmo cuba heheeh
Deletesedapnya feberet isi rumah krap krupp
ReplyDeleteakak dari first puasa duk plan nk buat tp x jadi sampai lepas raya ha haa
copy resepi ni ye, nak try juga suatu hari
silakan copy nanti cuba ya, harapnya jadi
DeleteWaaaa mohon beli sebekas yaaa hahahaha...sedapnyaa, makan tengok tv tau-tau licinnnn
ReplyDeleteeheheheh tulah kak, krup krap krup krap tanpa sedar licin
DeleteAkak suka kcg dhal punya...kt utara ni dipanggil tumpi
ReplyDeletekalau kat sini panggil tumpi jugak tapi itu guna kacang hijau
DeleteSuka semua tapi tak suka makan sebab nanti tak habis-habis kunyah.
ReplyDeletehehehhe kalau tak mo kunyah, tenung je dia
Deletesedap tu..
ReplyDeletesedap betul tu, lagi2 buat sendiri tak sedap pun puji sedap hehehe
Deletebila buat sendiri banyaklah boleh makan berbanding dgn beli dgn org.
ReplyDeletesetuju sangat, puas makan dan masak ikut citarasa sendiri
Deletewahh..memang nampak rangup tu..akk dah buat hari tu rempeyak kacang tanah, ingat nak buat kcg dhal, anak-anak pulak tak suka..resepi mak kita lebih kuranglah..memang sedap ni:)
ReplyDeletesebelum buat dah tanya pakar dulu, itu menjadi tu... takpe buat kacang dhal untuk emaknya je makan
DeleteSedapnya..bila buat sendiri tak jadi pulak
ReplyDeletecuba resepi saya ni cikgu, mana tau menjadi
Deleteyg penting rajin buat rempeyek., wak suka mkn rempeyek kacang tanah tuuu., nyum2
ReplyDeletenak kene cari 1 hari yang free baru buat wak, kalau ada kerja memang tak menjadi
Deleteaku tak reti juga buat ni. best nya bila buat sendiri boleh taruh kacang dan bilis banyak2 kan.
ReplyDeletemakin rajin lah kau dana
nak suasana raya lah konon nya kan, ala nanti ko cuba la buat wei mana tau menjadi
DeleteDana lagi advance dari Kak. Kak dah lama nak buat Rempeyek ni tapi tak terbuat-buat walaupun tak lama lagi nak masuk 4 series ahaks.
ReplyDeletehahahha alah kak ini pun sebab adik ada nak tolong buat, kalau sorang-sorang mana nak rajin nya
DeleteSedap tu rempeyek kacang tanah dgn ikan bilis. Sekali makan memang susah nak berenti haha
ReplyDeletehahahha betul tuh, dok mengunyah payah nk berenti, berenti bila dah habis je
DeleteCerita pasal rempeyek, wak teringat satu puisi:
ReplyDeleteRempeyek kacang ijo
Meyek2 ngolek bojo
Rempeyek kacang tanah
Ngolek bojo seng ayu ngenah
Rempeyek
wah wak, ingat aje pantun rempeyek lagi-lagi pasal ngolek bojo ye
Deletecantik je akak buat. Fiza pun tak pernah nak cuba buat. Makan pandailah. hihi
ReplyDeleteawal-awal tu tak jadi gak tapi sebab biasa dah tolong mak akak buat peyek itu jadi tu
Deleteassalamualaikum, moga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
ReplyDeletenampak nipis dan rangup, satu balang boleh habis kalu betul2 mengadap ni. saya lebih suka rempeyek kacang tanah..
wsalam ustaz, itulah saya suka rempeyek kacang tanah tanpa bilis tapi adik pulak suka yang ada bilis kita buatla ikut pilihan ramai
Deleteri tu nampak akak post video, baru tahu cara dia letak kat tepi kuali tu dulu, then dia melurut masuk dalam minyak sendiri..baru la nipis kejadiannya kann...sedapppp
ReplyDeleteye, mak akak buat gitu caranya kalau buat rempeyek... tak reti bercetak-cetak
DeleteRindunya rempeyek yang mak ai buat.
ReplyDeleteAi cuba lah buat jugak rempeyeknya
DeleteWaaa...pandainya dana... akak masih failed lagi nak kirai tepi kuali tu... kadang² tepung je turun, kacang tinggal dalam senduk
ReplyDeletehehehhe ini pun sebab pernah tolong mak buat rempeyek, kalau tak entah jadi entah tidak, tulah kadang salah timing kacang ada kat atas tak sekata
DeleteRangup cantik je.
ReplyDeleteKalau rempeyek sha suka banyak ikan bilis. Hari tu siap request rempeyek ikan bilis je hehe.
teringin nak buat tapi setakat teringinlahh..tak terbuat2 hahaha sudahnya order je
ReplyDeleteayo daftarkan diri anda di 4g3n365*c0m :D
ReplyDeleteWA : +85587781483
ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
ReplyDeletedapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q
Sedapnyaaa rempeyek, Nani suka yang kacang tanah. Haritu try juga lah buat sendiri, fuhh lenguh hah kaki berdiri dekat dapur. Silap betul haritu buat sambil berdiri, patutnya duduk aje dekat bawah baru senang nak buat.
ReplyDelete