Assalamualaikum semua,
Hari ini aku nak kongsi resepi yang rare dan kegemaran orang lama. Orang bandar mungkin tak kenal lah menu ini, maklumlah umbut kelapa ni payah jugak nak jumpa orang jual kecuali di pasar tani. Aku masak ni minggu lepas, beberapa hari sebelum tu Edy bawak balik umbut kelapa. Kelapa tepi rumah bossnya yang dipotong jadi umbutnya dapat lah dekat dia sikit sebab dia tengah buat pembaikan di rumah boss nya.
Memang dah lama lah tak makan umbut kelapa ni, sedap manis lembut. Memang layan lah. Terbebel panjang pulak, aku kongsikan resepinya ya.
Bahan-bahannya:
Umbut kelapa, ambil bahagian yang lembut potong-potong
1/2 ekor ayam
2 biji bawang merah besar, kisar
5 ulas bawang putih, kisar
2 inci kunyit hidup, kisar
2 batang serai, ketuk
1 sudu kecil jintan manis, kisar
2 sudu besar biji ketumbar, kisar
2 kotak kecil santan
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Air secukupnya
garam
Cara Masak:
- Tumiskan serai dan bumbu kisar hingga pecah minyak. Lepas tu masukkan ayam gaulkan dengan bumbu dan tutupkan periuk untuk 5 ke 10 minit dengan api sedang.
- Bila ayam tu dah separuh masak, masukkan umbut tu semua. Gaulkan dengan bumbu dan tambah air masak 2 cawan. Tutupkan periuk dengan penutup untuk 10-25 minit biarkan umbut lembut. Jangan lupa sentiasa buka penutup dan kacau umbut biar masak sekata.
- Bila umbut dah lembut tambahkan santan dan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan boleh matikan api. Siap
 |
ini umbutnya, yang bahagian keras kena buang jangan korang masak pulak. Boleh juga kalau nak rebus dulu umbutnya jadi tak perlu masak lama |
 |
Kalau nak tukar ayam dengan daging pun boleh |
 |
umbut ni manis betul tau bila dah masak, aku takde letak gula pun |
 |
masa ni nampak penuh lagi |
 |
bila umbut dah lembut |
 |
sedap betul wei, tengok ni pun aku terliur sendiri |